24 грудня 2021 р. 19:21

У справі “Краяну” не відводитимуть суддів, якщо ті дозволять обвинуваченим не їздити до Києва

У справі “Краяну” не відводитимуть суддів, якщо ті дозволять обвинуваченим не їздити до Києва

Обвинувачений у справі "Краяну" Ігор Кравченко підготував відвід суддям Вищого антикорупційного суду, оскільки ті не задовольнили раніше його прохання про поновлення проведення судових засідань у режимі відеоконференції з Приморським райсудом Одеси. Понад місяць фігуранти мають приїздити до столичного суду. 

Про це стало відомо в судовому засіданні 21 грудня, інформує судовий кореспондент Центру публічних розслідувань.

Кравченка не влаштували судді ВАКСу Олег Ткаченко, Олег Дубас та Віталій Коліуш.

За версією слідства, мер Одеси Геннадій Труханов та ще шість осіб, серед яких топ-чиновники міськради, - виконавці корупційної схеми. Їх обвинувачують в заволодінні 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю.

Зауважимо, що окремо іншою колегією розглядається справа щодо "нових" фігурантів по "Краяну": екснардепа Олександра Дубового, ексдепутата Кілійської райради Анатолія Коломійця та чинного депутата облради Олега Бабенка. Але вона також з початку року гальмує на підготовчій стадії з ініціативи сторони захисту. 

У суді 21 грудня Ігор Кравченко першочергово не наполягав на відводі суддів. Він попрохав розглянути його клопотання в порядку черговості: спочатку щодо поновлення відеоконференції, а потім - щодо відводу. З його слів, питання організаційне і жодним чином не впливає на права учасників. 

Виявилось, що заява про відвід мотивована тим, що у справі заборонили відеоконференцію з одеським судом. Фактично, якщо знову дозволять обвинуваченим не їздити до Києва, і відвід себе вичерпає. 

"Відеоконференція - не моя забаганка. Зараз йде велика витрата часу, грошей, засобів", - висловився Кравченко. 

Нагадаємо, уже місяць фігуранти на чолі з Трухановим щотижня мають приїздити до ВАКСу. Але справа  все одно не рухається, оскільки до суду традиційно з березня не приходять двоє адвокатів Кравченка: Сергій Лисенко та Михайло Коротюк. Вони також представляють інтереси ТОВ "Девелопмент еліт". 

"Ми заручники ситуації, бо ми маємо щотижня приїздити, аби з вами привітатись, побажати здоров'я і поїхати назад", - сказав адвокат Труханова Тарас Пошиванюк

Але судді пристали на позицію прокурора САП Валентина Мусіяки і запевнили, що не можуть перейти до інших питань, доки не вирішать питання про відвід. А його неможливо вирішити без явки всіх учасників. 

"Приведіть захисників, пане Кравченко, аби ми вирішили питання щодо відеоконференції. Оскільки ваші захисники систематично не приходять в судове засідання, ми даємо вам строк, аби ви вирішили питання власного захисту. У вас був третій захисник, який пропав. Ви людина з фахом і життєва ситуація спонукає… Якщо не вирішите, то буде звернення до Безоплатної правової допомоги", - висловився головуючий суддя Олег Ткаченко

Водночас, Кравченко запевняє, що його адвокатів не повідомляють про дату й місце судового засідання належним чином. 

Нагадаємо, з березня справу Труханова не можуть призначити до розгляду по суті, оскільки підготовче засідання постійно зривається через неявку адвокатів Лисенка й Коротюка. Кравченко від них досі не відмовився попри те, що вони не з’являються до суду його захищати.

Одеський суд звільнив від покарання жінку, що відмовилася свідчити у справі "Краяну". Як зазначається в ухвалі суду, йдеться про Ольгу Смокову, яка відмовилася свідчити у справі про придбання за завищеною, на думку слідства, ціною Одеською міською радою будівлі заводу "Краян" для розміщення там підрозділів мерії.

25 травня ВАКС оштрафував адвоката Михайла Коротюка на 12 тисяч гривень за зловживання – постійні неявки. 9 листопада ВАКС оштрафував на 80 тисяч гривень Коротюка та Лисенка. 

Наступне засідання у справі "Краяну" щодо ймовірних виконавців  на чолі з Трухановим багатомільйонної корупційної схеми - 29 грудня. 

Авторка: Катерина Петренко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися