06 жовтня 2021 р. 10:34

Суд заборонив будівництво причалу в нацпарку «Тузловські лимани»

Суд заборонив будівництво причалу в нацпарку «Тузловські лимани»

П’ятим апеляційним адміністративним судом задоволено апеляційну скаргу обласної прокуратури та скасовано незаконне рішення Приморської сільської ради Татарбунарського району (нині Білгород-Дністровський район), яким надано дозвіл приватному підприємству на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,3 га для розміщення інженерно-транспортної інфраструктури морського транспорту.

Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури. 

Таким чином прокуратура запобігла незаконному відведенню земель природно-заповідного фонду України у приватні руки. Ця земля розташована на території піщаної коси біля озера Малий Сасик, є прибережною захисною смугою Чорного моря й групи лиманів та входить до складу території Національного природного парку «Тузловські лимани».

Суд погодився з доводами прокуратури, що рішення органу місцевого самоврядування є протиправним та підлягає скасуванню, оскільки земельна ділянка є природною територією та об’єктом природно-заповідного фонду України і знаходиться під охороною національного природного парку «Тузловські лимани». Крім того, зазначена земля може використовуватися лише у природоохоронних, науково-дослідних, освітньо-виховних, оздоровчих та інших рекреаційних цілях, а також для потреб моніторингу навколишнього природного середовища.

Розміщення на території Нацпарку інженерно-транспортної інфраструктури, баз маломірних (малих) суден суперечить вимогам закону.

Нагадаємо, Господарський суд Одеської області задовольнив позов Одеської обласної прокуратури про визнання недійсною додаткової угоди до договору про право тимчасового користування лісовою земельною ділянкою природо-заповідного фонду в урочищі «Лебедівка» національного природного парку «Тузловські лимани».

В листопаді 2020 року прокурори Одеської обласної прокуратури звернулися до Господарського суду Одеської області з позовом, в якому вимагають визнати недійсною додаткову угоду до договору про право тимчасового користування лісами та звільнити лісову земельну ділянку природо-заповідного фонду площею майже 29 гектарів в урочищі «Лебедівка» національного природного парку «Тузловські лимани». 

Поділитися