18 березня 2021 р. 14:24

Підозрюваному в недбалості через пожежі екскерівнику ДСНС оголосили обвинувачення

Підозрюваному в недбалості через пожежі екскерівнику ДСНС оголосили обвинувачення

Малиновський районний суд почав розглядати по суті справу колишнього керівника ДСНС в Одеській області Віктора Федорчака. Його звинувачують у нехтуванні службовими обов'язками, через що стали можливі три трагічних пожежі: в обласному центрі психічного здоров'я, в готелі «Токіо Стар» і в економічному коледжі на Троїцькій.

Під час засідання 18 березня прокурор зачитав обвинувальний акт, повідомила Українська служба інформації.

За версією слідства, після пожежі в дитячому таборі «Вікторія» Віктор Федорчак не вказав значущі міські об'єкти у переліку на перевірку пожежної безпеки. А за підсумками перевірок тих чи інших закладів, незважаючи на порушення, голова обласної ДСНС не звертався до адміністративного суду з вимогою закрити ці заклади. Це призвело до трагічних пожеж, в яких загинули 33 людини, а матеріальний збиток досяг 4,9 млн грн.

У той же час, сам Федорчак винним себе не визнає. А його захист стверджує, що чиновник діяв виключно в рамках закону і своїх повноважень. За словами адвокатів, він не міг звертатися до суду до тих пір, поки не отримував повний пакет документів про порушення. І взагалі, відповідальність за пожежі несуть в першу чергу керівники і власники самих закладів.

Крім того, захист звернувся до суду з проханням допитати всіх потерпілих - в обвинувальному акті їх 73, тоді як, кажуть адвокати, під час досудового розслідування допитали лише 20.

У свою чергу, прокурор попросив у суду дати йому час на підготовку доказів (їх в справі 86 томів) і забезпечення явки потерпілих і свідків. За словами обвинувача, на це йому потрібно не менше півтора місяця. Незважаючи на заперечення захисту (адвокати стверджували, що вистачить і 3 тижнів), суд прохання прокурора задовольнив.

Нагадаємо, раніше Малиновський суд Одеси задовольнив клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання у відношенні до колишнього начальника ГУ ДСНС в Одеській області Віктора Федорчака. 

Нагадаємо також, що наразі продовжується розглядання справи щодо колишнього начальника ГУ ДСНС в Одеській області Віктора Федорчака. 

Експосадовець підозрюється у неналежному виконанні своїх службових обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки, зокрема пожежі:

Поділитися