10 серпня 2021 р. 18:47

Суд позбавив волі колишнього військового ЗСУ на шість років за підтримку «ДНР»

Суд позбавив волі колишнього військового ЗСУ на шість років за підтримку «ДНР»

За матеріалами контррозвідки СБУ суд позбавив волі колишнього військового Збройних Сил України. За допомогу країні-агресору та так званої «ДНР» зрадник проведе 6 років за гратами. 

Про це повідомили у пресцентрі Управління СБУ в Одеській області.

Оперативниками та слідчими СБ України встановлено, що у 2020 році український військовослужбовець був завербований представником НЗФ «ДНР» для збору та передачі розвідувальної інформації про дислокацію, озброєння та кількість особового складу сил ООС у районі лінії розмежування.

Також зловмисник ініціативно запропонував свої «послуги» для здійснення диверсій проти українських військових.

Підозрюваний налагодив розгалужену мережу джерел здобуття необхідної інформації на території України серед військовослужбовців, використовуючи при цьому різні методи схиляння осіб на співпрацю із ним. Передана чоловіком інформація в більшості своїй відповідала дійсності і у випадку передачі підрозділам терористичної організації «ДНР» могла нанести негативні наслідки усім родам військ Збройних Сил України та правоохоронних органів, задіяних у зоні Операції Об’єднаних Сил, завдати шкоду стану захищеності сил і засобів, життю та здоров’ю військовослужбовців, а також державним інтересам України.

Під час обшуків за місцем його проживання було виявлено та вилучено арсенал військових засобів ураження (три корпуси ручних гранат, три запали та реактивну протитанкову гранату).

Правоохоронці затримали підозрюваного у червні поточного року.

На початку серпня 2021 року Артемівський міський суд визнав його винним за:

  • ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації);
  • ч. 1. ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

У січні Контррозвідники Служби безпеки України також затримали на Одещині громадянина України, який проходив службу у створеному і контрольованому російськими спецслужбами так званому «Міністерству державної безпеки ЛНР».

Уродженець Луганської області добровільно вступив до лав одного із незаконних збройних формувань на окупованій РФ території Луганщини. Згодом, за сприяння кадрових співробітників псевдоспецслужби, продовжив терористичну діяльність на штатній посаді у так званій «Службі прикордонної охорони МДБ ЛНР».

В грудні кіберфахівці Служби безпеки України блокували в Одесі діяльність мережі нелегальних call-центрів, які обслуговували російський бізнес, що фінансував терористичні організації «Л/ДНР».

В листопаді прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох мешканців Одеси, які підозрюються у готуванні терористичного акту біля культової споруди в Одесі. 

Слідчі Служби безпеки України завершили досудове розслідування щодо колишнього учасника незаконних збройних формувань так званої «ДНР», який брав участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції.

Нагадаємо також, що Київський районний суд Одеси засудив активіста терористичної організації «ДНР» до п'яти років позбавлення волі з конфіскацією особисто йому належного майна в дохід держави, звільнивши втім його від відбуття покарання з випробуванням, встановивши йому випробувальний строк протягом трьох років. 

Поділитися