01 жовтня 2021 р. 13:26

Суд пом'якшив запобіжний захід білоруському анархісту, якого хочуть екстрадувати

Суд пом'якшив запобіжний захід білоруському анархісту, якого хочуть екстрадувати

Одеський апеляційний суд пом'якшив запобіжний захід для анархіста з Білорусі Юрія Зайцева, якого планують екстрадувати з України на нічний домашній арешт з цілодобового.

Відповідне рішення суд ухвалив 30 вересня, повідомляє Одесса News.  

«Сторона захисту надала ряд додаткових документів, які не розглядалися раніше на засіданнях, з огляду на те, що їх не було в наявності. Ряд аналітичних довідок від правозахисних організацій, підтвердження від анархічної організації, виписка із стаціонару про стан здоров'я, відсутність порушень утримання під домашнім арештом змогли переважити чашу терезів правосуддя і змінити рішення в бік пом'якшення режиму мого утримання», - прокоментував Зайцев рішення суду.

У Білорусі чоловік є фігурантом кримінальних справ, порушених за чотирма статтями: створення ОЗГ, контрабанда і продаж наркотиків, заподіяння смерті з необережності. Сам Зайцев стверджує, що до торгівлі наркотиками не має ніякого відношення. Навіть навпаки - разом з соратниками-анархістами брав участь в акціях проти поширення наркотиків.

Нагадаємо, Одеський апеляційний суд залишив під особистим зобов'язанням інгушського активіста Ільяса Белхароєва, якого хочуть видати Росії.

Приморський районний суд раніше пом'якшив запобіжний захід для громадянина РФ Ільяса Белхароєва та відпустив його під особисте зобов'язання. 

Малиновський районний суд відправив під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету громадянина РФ Ільяса Белхароєва, якого в Росії звинувачують у тероризмі та вимагають екстрадувати. 

Наразі в Російській Федерації щодо Белхароєва відкрита кримінальна справа, в якій він обвинувачується в незаконному перевезені вогнепальної зброї через українсько-російській кордон, а також в участі у терористичній організації.

За словами Белхароєва, Росію він покинув у 2012 році. Причинами називає "гоніння на нього та його сім'ю". У 2015 році він перебрався до України, в цьому йому допомогла учасниця АТО Аміна Окуєва, яку вбили в 2017 році. До суду на підтримку чоловіка прийшла мати Окуєвої, яка слідкувала за процесом.

Раніше Одеський апеляційний суд залишив в силі рішення першої інстанції, яка відправила в СІЗО під екстрадиційний арешт інгушського активіста Ільяса Белхароєва, заарештованого 20 травня за запитом Інтерполу для екстрадиції в Російську Федерацію. 

Поділитися