17 березня 2021 р. 21:15

Суд Одеси відправив під домашній арешт фотографа, підозрюваного у вбивстві людини

Суд Одеси відправив під домашній арешт фотографа, підозрюваного у вбивстві людини

Колегія суддів Київського районного суду Одеси відправила фотографа Євгена Нікіфорова, якому закидають скоєння смертельного ДТП, під нічний домашній арешт.

За версією слідства, Євген Нікіфоров наїхав на людину та втік з місця аварії, повідомляє Суспільне.

Натомість сам підозрюваний запевняє, що рятувався, оскільки на нього нападали місцеві мешканці. 

Захист наполягав, аби суд відхилив клопотання прокуратури щодо запобіжного заходу та закрив справу. Адвокат Нікіфорова Денис Пономаренко заявив, що підозра є необґрунтованою, а тому фотографа мають звільнити від відповідальності. Натомість юрист вимагав розслідувати іншу справу – про напад на його клієнта.

Сам підозрюваний розповів, що під час зйомок у понад 700 населених пунктах "траплялися різні ситуації", утім зазвичай вдалося уникати конфліктів. Цього ж разу "шляхи втечі заблокували".

"Я мусив втікати, рятувати своє життя і життя свого брата. Мені погрожували. І словами, і діями. Стався напад, нічого не встиг зробити. Нас заблокували. Треба було якомога швидше написати заяву про напад, але я ніколи не був у подібній ситуації. Я був у шоковому стані", – поділився Нікіфоров.

Прокурор В’ячеслав Трофімов висловив сумніви щодо версії про напад. За його словами, на досліджених відеозаписах не видно жодної штовханини чи прямих нападів на автівку Нікіфорова. Крім того, про напад фотограф повідомив вже тоді, коли поліція прийшла до нього через ДТП.

"Загиблий чоловік характеризується лише позитивно. У 2018 році його мобілізували до ЗСУ. Має дітей. Місцева влада дала виключно позитивні характеристики. Причиною смерті, за словами експертів, стали саме травми, отримані під час ДТП. Я не розумію, на чому саме будуватиметься позиція захисту щодо підозрюваного. Наша позиція чітко обґрунтована", – заявив прокурор.

Прокуратура вимагала відправити Нікіфорова до слідчого ізолятору. Утім, судді вирішили обмежитися домашнім арештом до 13 травня 2021 року.

Євген Нікіфоров став відомим в Україні та світі після того, як "підсвітив" тему радянських мозаїк.

Він три роки подорожував по Україні та шукав монументальні мозаїки 1950-х-1980-х років - періоду радянського модернізму. За цей час він відвідав 109 міст і сіл, де знайшов понад тисячі робіт. Деякі з них вже зникли з публічного простору в результаті декомунізації. Роботи Євгенія зібрані в книзі Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics.

Нагадаємо, 23 лютого Приморський суд Одеси визнав винним активіста Сергія Стерненка у викраденні людини. Його засудили на сім років позбавлення волі. Того ж дня прихильники Сергія Стерненка влаштували акцію протесту біля пам'ятника Дюку в центрі Одеси.

Йдеться про справу 2015 року, коли новообраного депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича викрали та катували п'ятеро чоловіків, вимагаючи відмовитися від мандата, який він мав отримати 30 квітня.

8 вересня 2015 року за підозрою у викраденні заарештували Сергія Стерненка, який тоді був лідером одеського «Правого сектора», і його соратника Руслана Демчука. Разом зі Стерненком за підозрою в хуліганстві і насильстві щодо працівника прокуратури був заарештований тодішній лідер одеського "Автомайдану" Євген Резвушкін.

Однак вже 11 вересня Апеляційний суд дозволив Стерненку вийти під заставу в розмірі 60 тис. грн. Цього ж дня гроші на заставу зібрали, і Стерненка, і Демчука звільнили з-під варти.

Поділитися