01 листопада 2021 р. 12:11

Справу зниклого в Одесі ексміністра екології, підозрюваного у спробі підкупити детективів, скерували до суду

Справу зниклого в Одесі ексміністра екології, підозрюваного у спробі підкупити детективів, скерували до суду

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили спецрозслідування стосовно ексміністра екології та природних ресурсів часів президента Януковича Миколи Злочевсського, підозрюваного в організації спроби підкупу керівництва антикорупційних органів задля закриття кримінального провадження стосовно нього.

Як повідомили у пресслужбі НАБУ, 28 жовтня 2021 року стороні захисту відкрили матеріали слідства перед складанням обвинувального акту. Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ч.4 ст. 369 Кримінального кодексу України.

Оскільки місцезнаходження колишнього міністра екології та природних ресурсів не було встановлено (місце зникнення - Одеса, - ред.), про підозру йому повідомили 1 липня 2020 року в порядку ст. 135, ст. 278 Кримінального процесуального кодексу України, а саме – надіслано поштою за місцем реєстрації, до житлово-експлуатаційної організації за останнім відомим місцем проживання та засобами телефонного зв’язку.

12-13 червня 2020 року НАБУ та САП викрили «на гарячому» трьох осіб, одразу після надання 5 млн дол. США неправомірної вигоди для подальшої передачі керівникові САП, аби той закрив  кримінальне провадження за підозрою ексміністра, передане восени 2019 року Генеральною прокуратурою до Національного бюро за підслідністю, в частині, що стосувалася ексміністра екології.

Йдеться про:

  • першого заступника начальника ГУ ДПС у Києві;
  • одного з керівників групи компаній, афільованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів часів президента Януковича;
  • колишнього керівника одного з департаментів ДФС України.

Всіх осіб затримали та впродовж 14-15 червня повідомили їм про підозру. ВАКС всім обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави, сумарний розмір якої перевищив 244 мільйони гривень.

Нагадаємо, слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування стосовно колишньої тимчасово виконуючої обов'язки завідувача сектору одного з митних постів Одеської митниці, яка штучно занизила вартість китайських товарів під час оформлення. 

Прокурори Київської окружної прокуратури Одеси скерували до суду обвинувальні акти стосовно директора підрядної компанії та інженера технічного нагляду за фактом службового підроблення та привласнення бюджетних коштів. 

Прокурори Суворовської окружної прокуратури Одеси скерували до суду обвинувальнй акт стосовно керівника приватного підприємства за фактом порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання отруєнням і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили поширення цих захворювань. 

Офісом генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього керуючого санацією Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство» за фактом зловживання повноваженнями.

Поділитися