02 червня 2021 р. 20:50

Суд розгляне справу злочинців, що вкрали 17 об'єктів нерухомості в Одесі

Суд розгляне справу злочинців, що вкрали 17 об'єктів нерухомості в Одесі

Поліцейські скерували до Приморського районного суду Одеси справу семи злочинців-шахраїв, яких обвинувачують у заволодінні 17 об’єктами нерухомості в Одесі на суму майже 14 мільйонів гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Національної поліції України в Одеській області.

Оперативники управління стратегічних розслідувань в Одеській області та слідчі слідчого управління обласної поліції викрили учасників угруповання та отримали докази їх причетності до скоєння низки злочинів. 

Як встановили поліцейські, кожен зі зловмисників віком від 29-ти до 50-ти років виконував свою функцію: організація та координація роботи схеми, підробка документів, підбір підставних осіб для реєстрації нерухомості, пошук покупців, незаконна перереєстрація майна. 

Цікавила зловмисників нерухомість, власниками якої були одинокі померлі особи, об’єкти, що знаходилися в іпотеці, а також нежитлові приміщення, котрі належать територіальній громаді міста. 

Угруповання "працювало" з 2016 року по 2018 рік, а отримані кошти вони витрачали на придбання елітної нерухомості, яку надалі здавали в оренду. 

Також слідчі та оперативники встановили причетність трьох учасників угруповання до розбійного озброєного нападу та викрадення місцевого мешканця з метою заволодіння його коштами. Тоді зловмисники силою відібрали у нього кошти, після чого викрили та утримували допоки він не віддав їм документи на нерухомість.

Організатору та чотирьом учасникам інкримінують:

  • шахрайство (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України);
  • легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. ч. 2, 3 ст. 209);
  • підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів (ч. ч. 3, 4 ст. 358).

Крім того, ще двом учасникам угруповання та їх лідеру інкримінують:

  • незаконне позбавлення волі або викрадення людини (ч. 2 ст. 146);
  • розбій (ч. 2 ст. 187);
  • вимагання (ч. 4 ст. 189).

За скоєне членам злочинної групи може загрожувати до 12-ти років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, правоохоронці повідомили про підозру колишнім першому заступнику і заступнику начальника Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, а також Генеральному директору товариства з обмеженою відповідальністю за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем.

Співробітники Одеської обласної прокуратури повідомили про підозру колишньому агроному одного з підрозділів Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України у привласненні ввіреного йому майна академії в особливо великих розмірах.

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно одного із голів ОК «Набережний Квартал – Жаботинського», якого підозрюють у заволодінні майже 125 млн гривень коштів вкладників (ч. 5 ст. 191 КК України).

Південно-західний апеляційний господарський суд визнав недійсними договір та додаткову угоду щодо будівництва житлових багатоповерхових будинків на ділянці площею 3,7 га поблизу аеродрому "Шкільний", яка належить військовому містечку № 10 в м. Одесі.

Вищий антикорупційний суд не відсторонив від посади уповноваженої особи із закупівель державного підприємства «Морський торговельний порт «Південний» Олега Трайдакала, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у завданні понад 47 мільйонів гривень збитків держпідприємству. 

Поділитися