12 серпня 2021 р. 09:03

Справу щодо участі колишньої помічниці Труханова у "схемі "Краяну" скерували в суд

Справу щодо участі колишньої помічниці Труханова у "схемі "Краяну" скерували в суд

Детективи Національного антикорупційного бюро України скерували до суду обвинувальний акт стосовно ще однієї учасниці у справі заводу "Краян", тож кількість обвинувачених у справі зросла до 12 осіб.

Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

Дії обвинуваченої, яка, на думку слідства, виконувала роль пособниці злочинної діяльності, що полягала у координації дій між учасниками злочину, кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, - ред).

Серед них обвинувачених за цією справою - Одеський міський голова та його заступник, депутат Одеської міської ради, керівник та заступник керівника Департаменту комунальної власності Одеської міської ради, адвокат, фізичні особи. Стосовно 10 із них справа слухається у ВАКС, щодо однієї обвинуваченої справу закрили у зв’язку зі смертю.

Нинішня обвинувачена - колишня помічниця Труханова Альона Попова - перебуває в розшуці. ВАКС обрав для неї заочне тримання під вартою. Щодо фігурантки здіснювалося спецрозслідування окремо. 

За версією слідства, мер та ще шість осіб, серед яких топ-чиновники міськради, - виконавці корупційної схеми. Їх обвинувачують в заволодінні 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю. 

В подальшому сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області.

Також фігурантами цієї справи є, за версією НАБУ, головний ініціатор корупційної схеми колишнього народного депутата ВРУ Олександр Дубовий, а також організатори - ексдепутат Кілійської райради Одещини Анатолій Коломієць та колишній депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко

 

Детективи НАБУ та прокурори САП стали на заваді цим планам, ініціювавши у грудні 2016 року накладення арешту на кошти, сплачені із місцевого бюджету Одеси.

У жовтні 2018 року до Малиновського районного суду міста Одеси скеровано обвинувальний акт стосовно восьми осіб — виконавців схеми, з-поміж них — чинний міський голова Одеси.

Суд розглядав справу безпрецедентними темпами для української правосудної системи, та врешті-решт майже всі докази, надані стороною обвинувачення, судом не були враховані під час винесення виправдувального вироку, посилаючись на їх недопустимість.

Прокурори САП наполягали на тому, що представлені суду докази у кримінального провадженні мають бути оцінені в повній мірі і на їхній основі ухвалено обґрунтоване рішення.

У лютому 2021 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала вирок Малиновського райсуду Одеси, яким виправдано Одеського міського голову та інших осіб у так званій справі  «заводу Краян». Крім того, своїм рішенням суд апеляційної інстанції скасував ухвалу про закриття провадження щодо юридичної особи.

Поділитися