01 липня 2021 р. 17:45

Справу про видобування піску на 75 мільйонів без дозволу скерували в суд

Справу про видобування піску на 75 мільйонів без дозволу скерували в суд

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно директора приватного підприємства за фактом  незаконного видобування корисних копалин місцевого значення, що створило небезпеку для життя, здоров'я людей, довкілля та інші тяжкі наслідки.   

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури.

Підприємець без дозвільних документів організував видобуток піску на землях сільськогосподарського призначення площею 1,36 га, які розташовані на території однієї із ОТГ колишнього Біляївського району.

Протягом 2018-2020 років незаконно видобуто та реалізовано майже 95 тис. куб. м піску, чим державі заподіяно понад 75 млн грн шкоди.

Внаслідок самовільного видобутку піску на вказаних земельних ділянках відбулися значні негативні зміни рельєфу місцевості та ґрунтового покриву, у тому числі на значній площі знищено верхній (родючий) шар ґрунту, створена загроза водної ерозії та зсуву ґрунту, виникла необхідність у виведенні земельних ділянок з сільськогосподарського обороту. Зсувонебезпечні ділянки кар’єру становлять загрозу для життя та здоров’я людей.

Також в рамках кримінального провадження пред’явлений позов про відшкодування завданих збитків.

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила на Одещині нелегальний кар’єр, в якому промислово видобувався камінь-вапняк, що завдало держави екологічних збитків на понад 25 мільйонів гривень. 

В листопаді минулого року прокурори Роздільнянської місцевої прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно підприємця, підозрюваного у незаконному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення. 

У лютому лише три обласні державні адміністрації повністю виконали розпорядження прем'єр-міністра та надали інформацію про факти імовірного незаконного видобування корисних копалин у регіонах. 

Повну інформацію надали Тернопільська, Харківська та Чернівецька облдержадміністрації. Сім областей взагалі нічого не подали, решта 15 областей надали інформацію частково або повністю відсутню інформацію щодо координат цих об’єктів. 

Нагадаємо також, що Служба безпеки України в Одеській області блокувала видобуток корисних копалин в промислових масштабах в Біляївському районі.

За висновком експертів, попередня сума завданих державі збитків від незаконної розробки надр становить понад 50 мільйонів гривень

Поділитися