25 травня 2021 р. 18:15

Справа «Краяну»: Антикорсуд оштрафував адвоката на 13 тисяч за зловживання

Справа «Краяну»: Антикорсуд оштрафував адвоката на 13 тисяч за зловживання

Вищий антикорупційний суд сьогодні, 25 травня, оштрафував адвоката Михайла Коротюка за неявку без поважних причин в чотири судові засідання поспіль у резонансній справі одеського «Краяну». 

Таке рішення прийняла судова колегія під головуванням Олега Ткаченка, повідомив кореспондент ІзбірКома з зали судового засідання. 

Міського голову Одеси Геннадія Труханова та ще п’ятьох фігурантів обвинувачують у змові та заволодінні 92 мільйонами гривень з міського бюджету шляхом купівлі заводу за завідомо вдвічі завищеною вартістю. 

Прокурор САП Валентин Мусіяка просив оштрафувати Коротюка на майже 5 тисяч гривень через три попередніх неявки з неповажних причин, проте суд оштрафував його на суму 13 тисяч 620 грн. 

До суду також вчергове не прийшли адвокати Михайло Коротюк та Сергій Лисенко. Водночас, колегія не звертатиметься до Кваліфкомісії адвокатури, оскільки неявка цих захисників навіть без неповажних причин не перешкоджала б сьогоднішньому розгляду. Якби не несподіванка з юридичною особою. 

Виявилось, що Коротюк вчора розірвав договір та припинив представляти ТОВ «Девелопмент Еліт» нібито через бездіяльність клієнта. Це фірма з ознаками фіктивності. Саме на рахунки цього підприємства було перераховано 185 мільйонів гривень для купівлі заводу-банкроту «Краян». 

Столичні адвокати, які захищають міську раду, заявили, що неможливо у такому разі провести підготовче судове засідання. Захист та обвинуваченні їх підтримали. Проте суд продовжив підготовче засідання. 

Також Коротюк попросив у клопотанні, аби його під’єднали по відеоконференції зі свого приватного будинку, бо «світ переживає епідемію» та карантин продовжили до 30 червня. Суд відмовив йому та іншому адвокату Сергію Лисенку з аналогічних підстав: система для відеоконференції, про яку вони прохають, не використовується у кримінальному судочинстві. 

Сьогодні в засіданні мали розглядати питання щодо арешту майна. Проте до суду також не прийшов адвокат НАБУ, який його арештовував. А час роботи Приморського суду, звідки включаються обвинувачені, вичерпався. 

Варто додати, що суд відмовився транслювати онлайн сьогоднішнє засідання на прохання журналістів, хоч ніхто з учасників процесу не перешкоджав.  

Суддя ВАКС Олег Ткаченко аргументував, що під час розгляду арешту майна можуть бути розголошенні дані, які не піддаються загальному розголошенню. 

Окрім того, він зазначив, що під час попередніх онлайн-трансляцій на ютуб-каналі невідомий користувач «Сергій Л» лив образи на бік суду. 

«Незрозуміло, хто спотворює і спеціально створює образи. Та передбачаючи, що можуть бути висловлені якісь факти чи образи в бік обвинувачених, вважаємо за недоцільне проводити трансляцію», - сказав суддя. 

Він додав, що загальновідома ютуб-платформа знаходиться за межами України та не ясно, ким вона адмініструється. Трансляцію можуть надалі відновити. 

Цікавим є той факт, що ініціали невідомого користувача «Сергій Л» та адвоката Сергія Лисенка, який систематично не приходить до суду, збігається. 

Справу продовжать розглядати 15 червня. 

Нагадаємо, колегія суддів Вищого антикорупційного суду визнала неповажними причини неприбуття двох захисників у судові засідання 31 березня, 14 квітня та 20 травня.

Вищий антикорупційний суд 14 квітня вдруге відклав підготовче судове засідання у резонансній справі про придбання за завищеною ціною адміністративної будівлі заводу «Краян», за якою одним з обвинувачених є одеський міський голова Геннадій Труханов.

Попереднє підготовче засідання 31 березня також не відбулося, зокрема через відпустку захисника. Окрім того, обвинувачений Кравченко не з'явився на минуле судове засідання, бо був на самоізоляції через коронавірусну хворобу. Суд встановив, що він не звертався до лікаря. Колегія також наголосила: відповідно до Постанови Кабміну мав би це зробити. Зрештою, судді визнали причину його неявки поважною. 

У лютому цього року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України задовольнила скаргу прокурора на вирок Малиновського суду Одеси, який виправдав Одеського міського голову та інших фігурантів справи про придбання будівлі заводу «Краян» за завищеною ціною.

Пізніше таке рішення пояснили суперечностями і взаємовиключеннями у висновках Малиновського суду, а саме: чи у діях обвинувачених відсутній склад злочину, чи стороною обвинувачення не доведено, що вартість приміщення була завищена.

У січні цього року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду виділила в окреме провадження матеріали справи про купівлю адміністративної будівлі колишнього заводу «Краян» стосовно обвинуваченої оцінювачки Галини Богданової за станом здоров'я.

В грудні 2020 року судові дебати у резонансній справі міського голови Одеси Геннадія Труханова щодо «Краяну» знову зірвалися через неявку обвинуваченої оцінювачки Галини Богданової.

У січні того року детективи Національного бюро за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили про підозру чотирьом громадянам в участі у схемі заволодіння 92 мільйонами гривень місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ «ХК "Краян"».

Новими підозрюваними виявилися колишній депутат Кілійської районної ради Анатолій Коломієць, депутат Одеської обласної ради Олег Бабєнко та колишній народний депутат Олександр Дубовийа також колишня помічниця міського голови Одеси, за часи, коли він був народним депутатом, Олена Попова. Зазначимо, що останню оголосили в міжнародний розшук.   

У березні 2019 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура звинуватила Одеський муніципалітет в тому, що за рік він не вжив жодних зусиль для стягнення з товариства «Девелопмент Еліт» частини коштів, сплачених за будівлю колишнього заводу «Краян», які не були заарештовані.

Справа в тому, що 9 січня 2018 для можливості обґрунтування ТОВ «Девелопмент Еліт» клопотань про скасування арешту з коштів в сумі 185 млн грн, які фактично були перераховані за будівлю заводу, між Одеською міською радою та вказаним товариством було укладено договір про зміни. У відповідно до яких вартість основного договору була змінена майже вдвічі - з 185 млн грн на 90 млн грн, а переплачені кошти в сумі 95 млн грн продавець повинен повернути в бюджет протягом 14 днів.

В жовтні 2018 року до Малиновського районного суду міста Одеси скеровано обвинувальний акт стосовно восьми осіб – виконавців схеми, серед яких — чинний міський голова Одеси. Суд розглядав справу безпрецедентними темпами для української правосудної системи, та врешті-решт майже всі докази, надані стороною обвинувачення, судом не були враховані під час винесення виправдувального вироку, посилаючись на їх недопустимість.

Розслідування цієї справи детективи НАБУ здійснюють з листопада 2016 року. 

Слідство наполягає, що Одеський міський голова у період з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 92 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. В подальшому сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області. 

Авторка: Катерина Петренко

Поділитися