05 лютого 2021 р. 21:24

СБУ повідомила про розкриття агентів ФСБ, що працювали в Одеській області

СБУ повідомила про розкриття агентів ФСБ, що працювали в Одеській області

Контррозвідники Служби безпеки України викрили та припинили діяльність агентурної мережі Федеральної служби безпеки Російської Федерації, яка діяла на території Київської, Одеської, Миколаївської, Житомирської та Чернігівської областей.

Як зазначають у пресслужбі СБУ, до її складу входили колишні спецпризначенці військової розвідки.

СБУ встановила, що громадяни України були завербовані та виконували розвідувальні завдання кадрових співробітників ФСБ Вадима Даутова та Дениса Собка

Зокрема, російські агенти готували диверсійні операції. Їм було доручено створити умови для здійснення диверсій на території Миколаївської області – сприяти проникненню диверсійно-розвідувальних груп із тимчасово окупованих територій та організовувати спеціальну підготовку підібраних осіб. Серед об’єктів посягань – бойові літаки Збройних Сил на аеродромі «Кульбакіно».

Також агенти ФСБ збирали інформацію про дислокацію та переміщення українських Збройних Сил, кадровий склад та оперативно-службову діяльність Головного управління розвідки Міністерства оборони, Сил спеціальних операцій, Штабу ВМС, 73-го Морського центру спеціальних операцій ЗСУ, їх міжнародної взаємодії з іноземними партнерами тощо.

Для виконання своїх завдань агенти проводили вербувальну роботу і серед високопосадовців ЗСУ.

Задокументовано навіть намір викрасти та нелегально перемістити до країни-агресора одного з колишніх командувачів Сил спеціальних операцій. За це російська спецслужба пропонувала винагороду у 100 тис. дол. США.

У ході проведення обшуків вилучено арсенал зброї і боєприпасів: чотири АК-74, два пістолети, два РПГ, 44 гранати, понад 4 тис. набоїв різного калібру, близько 3 кілограм тротилу та електродетонатори тощо.

Наразі стосовно викритих агентів здійснюються процесуальні заходи за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1. ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ч. 1. ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Шпигунська діяльність кадрових співробітників ФСБ РФ, які керували агентурною мережею, розслідується у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 114 (шпигунство) КК України.

Нагадаємо, кіберфахівці Служби безпеки України викрили масштабну агентурну мережу, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб Російської Федерації. 

У жовтні 2020 року в окупованому Росією Криму, розшукуваний у справі про пожежу в одеському Будинку профспілок в 2014 році - Володимир Боделан, отримав високу посаду.

У вересні 2017 року п'ятьох фігурантів справи про події 2 травня, що до того перебували під вартою, судді постановили звільнити в залі засідань.

В результаті зіткнень 2 травня 2014 року загинули 48 осіб.

Верховна рада України ухвалила за основу нову редакцію закону про Службу безпеки України, за що проголосували 285 народних депутатів. Реформа Служби безпеки спрямована на остаточне перетворення її з правоохоронного на контррозвідувальний орган. 

Поділитися