18 травня 2021 р. 21:07

Прокуратура заявила відвід судді у справі про побиття журналістів 19 лютого 2014 року

Прокуратура заявила відвід судді у справі про побиття журналістів 19 лютого 2014 року

Приморський районний суд Одеси продовжив розгляд справи про побиття активістів та журналістів, яке відбулося під будівлею облдержадміністрації 19 лютого 2014 року.

В справі призначено нового прокурора, який сьогодні заявив відвід судді Сергію Кічмаренко, повідомляє Odessa.online.

Відзначимо, з початку розгляду справи дев'ять суддів взяли самовідводи. Жоден з них не був розглянутий іншим суддею, а справа відразу після автоматичного перерозподілу прямувала до іншого судді. Так самовідводи взяли судді Дерус, Гайова, Осик, Гончаров, Кушнаренко, Лабунський, Терзі, Коваленко, поки справа не потрапила до судді Кічмаренко. На думку прокурора, нерозгляд самовідводу іншим суддею є порушенням.

Обвинувачений в організації заворушень Олександр Орлов заявив, що дане клопотання є затягуванням процесу і він буде скаржитися в ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини). Сам Кічмаренко пояснив, що практика розгляду самовідводу іншим суддею вступила тільки в 2020 році, тому що судді стали зловживати самовідводом, щоб не розглядати «незручні справи». А ряд самовідводів у цій справі пройшов до 2017 року.

Нагадаємо, 9 березня Приморський райсуд продовжив розгляд справи про побиття активістів, журналістів і простих одеситів, яке відбулося під будівлею облдержадміністрації 19 лютого 2014 року та допитав Сергія Калинчука, який сім років тому займав посаду заступника голови Одеської обласної державної адміністрації. 

1 березня чергове судове засідання у справі про побиття активістів і журналістів 19 лютого 2014 року відбулося в Приморському суді Одеси. 

Тоді свідок Ольга Кошеверова розповіла, що учасники мітингу спробували знайти захист від нападників "тітушок" в будівлі облдержадміністрації, але двері були зачинені і щільно забарикадовані.

Раніше судді Приморського районного суду Одеси відклали розгляд справи про побиття активістів та журналістів під будівлею Одеської обласної адміністрації 19 лютого 2014 року. 

Наразі суддям треба допитати 10 свідків, проте вони не з'являються на засідання. Наприклад, якщо в листопаді 2020 року засідання перенесли через коронавірус, то в липні того ж року – теж через відсутність свідків

Зазначимо, що основним обвинуваченим в цій справі є колишній депутат Одеської міської ради Олександр Орлов, який у лютому 2014 року обіймав посаду заступника голови Одеської обласної адміністрації. Головою ОДА тоді був Микола Скорик – зараз народний депутат від "Опозиційної платформи - За життя". 

Олександра Орлова обвинувачують в організації масових заворушень і незаконному перешкоджанню проведення мітингу, скоєного за попередньою змовою групою осіб. 

19 лютого 2014 року на учасників мирної акції «Досить стріляти!», що проходила в облдержадміністрації, напали близько 200 «тітушек» в мотоциклетних шоломах, з битами, палицями і металевими прутами в руках. Постраждали активісти місцевого євромайдану та кілька співробітників ЗМІ.

Поділитися