15 квітня 2021 р. 15:36

Одну зі справ "Краяна" можуть закрити через смерть обвинуваченої

Одну зі справ "Краяна" можуть закрити через смерть обвинуваченої

Суд може закрити справу щодо оцінювачки майна Галини Богданової, обвинуваченої у резонансній справі одеського "Краяну", через її смерть. 

Про це повідомив кореспондента ІзбірКому прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Валентин Мусіяка.

Її, міського голову Одеси Геннадія Труханова та ще п’ятьох фігурантів НАБУ й САП обвинувачують в заволодінні 92 мільйонами гривень шляхом купівлі заводу-банкроту "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю та вважають виконавцями афери. Також в організації корупційної схеми та пособництві обвинувачують ще чотирьох колишніх топчиновників Одещини. 

За версією слідства, саме Галина Богданова оцінила майно адмінприміщень збанкрутілого заводу "Краян" в 185 мільйонів, відтак вдвічі завищила вартість у порівнянні з ринковою ціною. 

У січні цього року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду виділила в окреме провадження матеріали справи про купівлю «Краяну» стосовно Богданової за станом здоров'я.

10 березня Галина Богданова померла через тяжке захворювання.  

14 квітня на судовому засіданні в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суд мали прийняти рішення в цьому окремому кримінальному провадженні. За словами прокурора САП Мусіяки, приймуть рішення про закриття справи у тому разі, якщо родичі померлої не наполягатимуть на її реабілітації. 

"Це вимога закону, і для цього треба з'ясувати думку дітей та чоловіка. Сьогодні мною у телефонному режимі пропонувалось дочці Богданової подати відповідну інформації до суду, чи вона наполягає на реабілітації чи ні.  Якщо наполягає, то справу розглядатимуть по суті і прийматимуть рішення. У телефонному режимі дочка не наполягала на реабілітації і не заперечувала щодо закриття провадження, проте пізніше один адвокат Богданової зателефонував прокурору і сказав, що не буде погоджуватись на закриття", - проінформували в САП. 

Питання про закриття провадження щодо померлої оцінювачки майна вирішуватимуть в АП ВАКСу 12 травня. 

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд вдруге відклав підготовче судове засідання у резонансній справі про придбання за завищеною ціною адміністративної будівлі заводу «Краян», за якою одним з обвинувачених є Одеський міський голова Геннадій Труханов.

Попереднє підготовче засідання 31 березня також не відбулося, зокрема через відпустку захисника. Окрім того, обвинувачений Кравченко не з'явився на минуле судове засідання, бо був на самоізоляції через коронавірусну хворобу. Суд встановив, що він не звертався до лікаря. Колегія також наголосила: відповідно до Постанови Кабміну мав би це зробити. Зрештою, судді визнали причину його неявки поважною. 

У лютому цього року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України задовольнила скаргу прокурора на вирок Малиновського суду Одеси, який виправдав Одеського міського голову та інших фігурантів справи про придбання будівлі заводу «Краян» за завищеною ціною.

Пізніше таке рішення пояснили суперечностями і взаємовиключеннями у висновках Малиновського суду, а саме: чи у діях обвинувачених відсутній склад злочину, чи стороною обвинувачення не доведено, що вартість приміщення була завищена.

У січні цього року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду виділила в окреме провадження матеріали справи про купівлю адміністративної будівлі колишнього заводу «Краян» стосовно обвинуваченої оцінювачки Галини Богданової за станом здоров'я.

Нагадаємо, в грудні 2020 року судові дебати у резонансній справі міського голови Одеси Геннадія Труханова щодо «Краяну» знову зірвалися через неявку обвинуваченої оцінювачки Галини Богданової.

У січні того року детективи Національного бюро за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили про підозру чотирьом громадянам в участі у схемі заволодіння 92 мільйонами гривень місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ «ХК "Краян"».

Новими підозрюваними виявилися колишній депутат Кілійської районної ради Анатолій Коломієць, депутат Одеської обласної ради Олег Бабєнко та колишній народний депутат Олександр Дубовийа також колишня помічниця міського голови Одеси, за часи, коли він був народним депутатом, Олена Попова. Зазначимо, що останню оголосили в міжнародний розшук.   

У березні 2019 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура звинуватила Одеський муніципалітет в тому, що за рік він не вжив жодних зусиль для стягнення з товариства «Девелопмент Еліт» частини коштів, сплачених за будівлю колишнього заводу «Краян», які не були заарештовані.

Справа в тому, що 9 січня 2018 для можливості обґрунтування ТОВ «Девелопмент Еліт» клопотань про скасування арешту з коштів в сумі 185 млн грн, які фактично були перераховані за будівлю заводу, між Одеською міською радою та вказаним товариством було укладено договір про зміни. Через це вартість основного договору була змінена майже вдвічі - з 185 млн грн на 90 млн грн, а переплачені кошти в сумі 95 млн грн продавець повинен повернути в бюджет протягом 14 днів.

В жовтні 2018 року до Малиновського районного суду міста Одеси скеровано обвинувальний акт стосовно восьми осіб – виконавців схеми, серед яких — чинний міський голова Одеси. Суд розглядав справу безпрецедентними темпами для української правосудної системи, та врешті-решт під час винесення виправдувального вироку суд не врахував майже всі надані стороною обвинувачення докази, посилаючись на їх недопустимість.

Розслідування цієї справи детективи НАБУ здійснюють з листопада 2016 року. 

Слідство наполягає, що Одеський міський голова у період з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 92 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. Надалі сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області. 
Автор: Катерина Петренко. ФОТО автора. 

Поділитися