22 квітня 2021 р. 13:42

Президент наклав санкції ще на шістьох одеситів, що фігурували у справах про контрабанду

Президент наклав санкції ще на шістьох одеситів, що фігурували у справах про контрабанду

Президент України Володимир Зеленський підтримав пропозицію Служби безпеки України і ввів в дію рішення Ради національної безпеки та оборони про нові санкції проти фізичних та юридичних осіб строком на три роки.

Як зазначили в Офісі президента, йдеться про 95 компаній та 13 громадян, серед яких шестеро пов'язані з Одесою.

Тигран Мелконян - директор фірми "Скай Лайн". У 2017 році Генпрокуратура вилучила в Одеському морському торговому порту сім контейнерів з сигаретами, які передали на зберігання його фірмі. Суд дозволив знищити ці сигарети, але НАБУ підозрювало, що співробітники ГПУ їх продали.

Денис Аминев - колишній співробітник Одеської митниці, якого підозрювали в крадіжці 37 контейнерів з нерозмитненим вантажем на 154 мільйони гривень. 

Сергій Сердюк - колишній співробітник Генпрокуратури, якого звинувачували в тому ж, у чому й попереднього кандидата - крадіжці в Одеській митниці вантажу на 154 мільйони гривень. Сердюк прийшов в Генпрокуратуру одночасно з Юрієм Луценком. 

Михайло Грибанов - колишній начальник Одеської митниці, якого у 2020 році затримували на хабарі. 

Олег Богданов - бізнесмен. За даними журналістів, "смотрящий" за чорною касою митниці. У Київській митниці він працював на посаді, яка передбачає боротьбу з контрабандою. В Одеській митниці був заступником начальника. 

Андрій Попов - директор терміналу в порту Південний. Він займався перевалкою нафти.

Міністерству закордонних справ України поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про застосування санкцій і порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

Нагадаємо, троє з "топ-десятки українських контрабандистів", щодо яких Рада національної безпеки і оборони (РНБО) раніше ввела персональні санкції, позбавлені українського громадянства, стосовно них готується процедура депортації з України.

Відповідно до прийнятого рішення, зараз готується передбачена національним законодавством процедура депортації трьох колишніх громадян України. Зокрема, йдеться про Вадима Альперіна (громадянство Ізраїлю), Араіка Амірханяна (громадянство Вірменії) і Олександра Ерімічука (громадянство Румунії), повідомив співрозмовник агентства.

Вадим Альперін обвинувачується в масштабних порушеннях митного законодавства. У 2019 році про розшук цього бізнесмена оголошував особисто президент України Володимир Зеленський. 

Араік Амірханян відомий тим, що 1 квітня 2019 року він у супроводі групи поплічників увірвався в офіс Служби автомобільних доріг в Одеській області.

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні з Президентом України Володимиром Зеленським у п’ятницю, 2 квітня, ухвалила рішення щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до ряду фізичних і юридичних осіб.

Поділитися