17 вересня 2021 р. 12:13

Представники мерії проігнорували засідання суду щодо порушень під час реставрації будинку Руссова

Представники мерії проігнорували засідання суду щодо порушень під час реставрації будинку Руссова

Підготовче засідання Приморського районного суду з розгляду кримінальної справи про пошкодження та перебудову будинку Руссова під час ремонтно-реставраційних робіт у 2018 році не змогли провести 16 вересня через відсутність представників Одеського муніципалітету.

Від міської ради, яка в цій справі визнана потерпілою стороною, ніхто не прийшов, повідомляє Суспільне.

Неможливість проведення засідання підтримали не лише фігуранти справи та їхні адвокати, а й прокурор Павло Муравйов

"До нас надійшов обвинувальний акт щодо Олени Сердюк. Він вже формально об'єднаний з іншими справами, але там є потерпілою стороною Одеська міська рада. Представник міськради сьогодні не з'явився", – констатувала секретарка судді Неллі Брус, пояснюючи відсутність міськради учасникам справи.

На перше підготовче засідання з'явилися всі четверо обвинувачених: Олена Сердюк, Євген Челак, Андрій Каратай та директорка фірми "Реставратор-1946" Ліна Прийменко.

Кримінальна справа потрапила до судді Приморського суду Анатолія Деруса. Йдеться про ремонтні роботи в будинку Руссова. Слідчі переконані, що приватна компанія "Реставратор-1946" у 2018 році володіла "деякими житловими й нежитловими приміщеннями" у пам'ятці архітектури.

За версією слідства, аби перебудувати ці приміщення, компанія вступила у "злочинну змову" з директоркою "Укрспецпроєкт" Оленою Сердюк, директором фірми "Чхоллима" Євгеном Челаком та директором компанії "Арт-проєкт 2010" Андрієм Каратаєм. У цей час вони як підрядник та субпідрядники займалися ремонтно-реставраційними роботами в будинку Руссова за бюджетні кошти, оскільки перемогли аукціоні, де замовником робіт стало міське управління капітального будівництва.

Незаконні роботи компаній призвели до пошкодження та зміни майже 50% історичної будівлі. Зокрема було пошкоджено або змінено приблизно 30% елементів фасаду: автентична кована огорожа, ліпний декор, декоративні скульптури, колони, пілястри, дерев'яні старовинні заповнення віконних прорізів та вітрин. Крім цього, під час робіт пошкодили або змінили приблизно 10% силуету й декору наметів та купола.

У грудні 2020 року прокуратура повідомила про підозру власнику частини приміщень будинку Руссова та керівнику підприємства-підрядника в умисному знищенні, руйнуванні та пошкодженні об'єктів культурної спадщини чи їх частин.

В серпні того ж року Одеський міський голова Геннадій Труханов створив робочу групу для виявлення можливих порушень при виконанні ремонтно-реставраційних робіт за адресою: м. Одеса, вул. Садова, 21 (будинок Руссова).

Раніше Одеський муніципалітет повідомив, що жителі Рені Одеської області зареєстрували на себе кілька квартир, об'єднаних в єдине приміщення, і флігель у дворі будинку Руссова, видаючи себе за власників.

Будівлю будинку Руссова в Одесі зареєстрували як комунальну власність одразу ж після засідання виконкому о п'ятниці, 3 липня.

В січні 2019 року правоохоронці почали перевіряти свої підозри про те, що під час реконструкції будинку Руссова в Одесі співробітники управління капітального будівництва міськради привласнили або витратили бюджетні кошти, зловживаючи службовим становищем.

Також додамо, що 27 грудня 2019 року фасад будинку Руссова урочисто очистили від лісів, повідомивши про закінчення його реставрації.

Будинок Руссова побудований в 1897-1898 роках за проєктом архітекторів Шмідта і Чернігова. Цю будівлю, завдяки неповторним архітектурним і декоративним рішенням, відразу назвали однією з найгарніших в місті. У 1991 році будівлю визнано пам'яткою архітектури і містобудування місцевого значення. В результаті неодноразових пожеж 2006-2009 років в будинку Руссова були знищені дах, частково міжповерхові перекриття, сходи, несучі та огороджувальні конструкції.

Поділитися