01 липня 2021 р. 09:39

Пошуки організаторів подій 2014 року в Одесі подовжили на рік

Пошуки організаторів подій 2014 року в Одесі подовжили на рік

Печерський районний суд Києва продовжив на 12 місяців досудове розслідування за фактом створення у 2014 році на території Одеської області громадських озброєних угрупувань з метою вчинення масових заворушень, що супроводжувалися насильством із застосуванням зброї та спричинили тяжкі наслідки. 

Як випливає з даних Єдиного реєстру судових рішень відповідну ухвалу суд ухвалив ще 19 лютого 2021 року.

Проте оприлюднили її лише за три місяці потому. Тож наразі відомо, що у цьому кримінальному провадженні будь-якій особі не повідомлено про підозру. 

Справу з серпня 2019 року ведуть слідчі управління ДБР з розслідування злочинів, вчинених у зв`язку з масовими протестами у 2013-2014 роках, за статтями «терористичний акт» і «масові заворушення». 

Зазначимо, у жовтні 2019 року народні депутати провалили постанову про створення тимчасової слідчої комісії щодо масових заворушень в Одесі 2 травня 2014.

Тоді ж в жовтні колишній спікер Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що Державне бюро розслідувань почало щодо нього кримінальне провадження. Пізніше в ДБР повідомили, що нічого проти Парубія конкретно не мають і він виступає в ролі свідка по справі про події в Одесі 2 травня 2014 року.

Нагадаємо, марш 2 травня став наймасштабнішою акцією минулого місяця.

Акція протесту проти рішення Одеської районної ради щодо встановлення пам’ятної дошки жертвам подій 2 травня на Куликовому полі відбулася 6 квітня біля адміністративної будівлі Одеської обласної ради на Канатній, 83.

У квітні Служба безпеки України заявила, що попередила спробу представників проросійського руху «Куликове поле» організувати 2 травня в Одесі низку провокаційних акцій у роковини трагічних подій 2014 року.

Окрім того, Верховна Рада зареєструвала проєкт постанови про події 2 травня в Одесі. 

2 травня 2014 року в Одесі відбулися зіткнення, в яких загинули 48 осіб.

Поділитися