08 липня 2021 р. 20:22

Поліція відкрила досудове розслідування щодо інгуського активіста Белхароєва

Поліція відкрила досудове розслідування щодо інгуського активіста Белхароєва

Захист інгушського активіста Ільяса Белхароєва, екстрадиції якого вимагає Російська Федерація, домігся проведення досудового розслідування українськими правоохоронцями.

Адвокат Белхароєва Роман Клабуков наполіг на тому, щоб українська поліція внесла справу про незаконність екстрадиції до Єдиного реєстру досудових розслідувань і провела розслідування, щоб довести невинність його підзахисного і сфальсифіковане звинувачення з боку російських правоохоронців, повідомляє "Думская". 

Белхароєв в своєму виступі на суді підкреслив, що він не порушував українські закони і готовий нести відповідальність перед українськими правоохоронними органами - пройти всі процедури, пов'язані зі слідством, в тому числі і проходження поліграфа на детекторі брехні. Ільяс і в цей раз повторив, що ця справа є політичною - адже вся його сім'я переслідується в Російській Федерації, і звинувачення через Інтерпол в «пособництві тероризму» є сфабрикованими.

Проте суд відхилив клопотання захисту інгуського активіста, пояснивши це тим, що українська поліція, не чекаючи рішення суду, вже відкрила досудове розслідування за частиною 1 ст. 263 Кримінального кодексу України - носіння, зберігання, придбання, передача або збут вогнепальної зброї бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв.

Все це дозволить довести неспроможність екстрадиційного запиту російської сторони, стверджують захисники Ільяса.

Нагадаємо, Малиновський районний суд відправив під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету громадянина РФ Ільяса Белхароєва, якого в Росії звинувачують у тероризмі та вимагають екстрадувати. 

Наразі в Російській Федерації щодо Белхароєва відкрита кримінальна справа, в якій він обвинувачується в незаконному перевезені вогнепальної зброї через українсько-російській кордон, а також в участі у терористичній організації.

За словами Белхароєва, Росію він покинув у 2012 році. Причинами називає "гоніння на нього та його сім'ю". У 2015 році він перебрався до України, в цьому йому допомогла учасниця АТО Аміна Окуєва, яку вбили в 2017 році. До суду на підтримку чоловіка прийшла мати Окуєвої, яка слідкувала за процесом.

Раніше Одеський апеляційний суд залишив в силі рішення першої інстанції, яка відправила в СІЗО під екстрадиційний арешт інгуського активіста Ільяса Белхароєва, заарештованого 20 травня за запитом Інтерполу для екстрадиції в Російську Федерацію. 

Поділитися