05 квітня 2021 р. 15:22

Підозрюваного у вбивстві фотографа відправили під цілодобовий домашній арешт

Підозрюваного у вбивстві фотографа відправили під цілодобовий домашній арешт

Фотографа Євгена Нікіфорова, якого підозрюють у скоєнні смертельного ДТП в Одеській області, відправили під цілодобовий домашній арешт.

Відповідне рішення ухвалила колегія суддів Одеського апеляційного суду, повідомила кореспондентка Суспільного.

У березні Київський районний суд відправив чоловіка під домашній нічний арешт. Прокуратура не погодилася з таким рішенням і подала апеляційну скаргу, вимагаючи відправити чоловіка до СІЗО без права застави. Адвокати Нікіфорова підготували зустрічну скаргу та вимагали повністю скасувати запобіжний захист.

Апеляційну скаргу розглядала колегія суддів: Юліан Кравець, Віталій Мандрик та Наталія Гридіна. Також на засідання прийшли підозрюваний Євген Нікіфоров, його захисники – Денис Пономаренко і Іванна Блохіна – та прокурор В’ячеслав Трофімов. Крім них участь у розгляді справи взяли двоє потерпілих – жінка загиблого Наталя Буздужа та його сестра зі своїм представником Ігорем Верхолою.

Адвокат Нікіфорова Денис Пономаренко одразу ж заявив про недопуск до участі потерпілих, оскільки це не передбачено Кримінально-процесуальним кодексом України. Натомість адвокат Ігор Верхола наголосив, що прямої заборони участі немає. З цим погодилися судді і вирішили, що потерпілі мають право бути присутніми на розгляді апеляційної скарги.

На думку В’ячеслава Трофімова, прокуратура не погоджується з рішення суду першої інстанції і просить змінити запобіжний захист з нічного домашнього арешту на перебування у СІЗО без права застави. Він додає, що підозрюваний зник з місця ДТП, переховувався від правоохоронців, його місцезнаходження встановила лише поліція, натомість сам він до правоохоронних органів щодо ймовірного нападу не заявляв.

Вже допитані два свідки події, які за словами прокурора, підтвердили, що жодних насильницьких дій з боку Ігоря Буздужи не було. Загиблий, за версією прокуратури, не проникав до автівки та не намагався вкрасти майно, а лише відчинив двері, після чого Нікіфоров проволочив його 100 метрів і переїхав голову. Тому, заявив Трофімов, домашній арешт, встановлений Київським районним судом, необґрунтованій, а Нікіфоров має перебувати у СІЗО.

Жінка загиблого Наталя Буздужа додала, що "її чоловік нікому ніколи не погрожував". Наразі вона отримує погрози від невідомих, аби потерпіла відмовилася від участі у цьому судовому процесі. Це підтвердив її адвокат, передавши копії погроз до суду, після чого колегія долучила їх до матеріалів справи. На питання від суддів, чи були внесені відомості щодо цього до Єдиного реєстру досудового розслідування, адвокат та прокурор заявили, що ні, але вони наполягатимуть на внесенні.

Також адвокат Ігор Верхола заявив, що Нікіфоров усвідомлював при керуванні автомобілем наслідки і мав розміти, що своїми діями може загрожувати життю Ігоря Буздужи. Більш того, Ігор Верхола та потерпілі вимагатимуть перекваліфікувати справу зі статті про порушення ПДД на ст.115 ККУ, а саме умисне вбивство. Підозрюваний міг вийти, каже Верлоха, звернутись по допомогу до людей або відділку поліції, якщо йому погрожували, але цього не зробив. Тому сторона потерпілих вважає, що пояснення підозрюваного та його адвокатів є "процесуальними трюками, аби уникнути покарання".

Адвокат Денис Пономаренко заявив, що підозра його підзахисному не обґрунтована, Нікіфоров є в цій справі потерпілим, долучені докази прокуратурою - недопустимі, а ризики - недоведені. Загиблий, мовляв, був у стані алкогольного сп’яніння, заліз до автомобіля фотографа з бажанням забрати дрон, застосував фізичну силу, чим змусив Нікіфорова тікати від загрози його життю. Тому Пономаренко заявив, що не тільки не погоджується з думкою прокурора, але й наполягає на скасуванні не тільки домашнього нічного арешту, але й будь-якого іншого запобіжного захисту. З цим погодилася і адвокатка Іванна Блохіна.

Євген Нікіфоров під час судового засідання заявив, що своєї провини не визнає, бо сам зазнав нападу зі сторони загиблого. Він розповів, що Ігор Буздужа погрожував йому розправою і тому він намагався втекти від нападу. Після того, як загиблий впав з відкритої машини, перевіряти, чи все з ним добре, Євген не став, тому що боявся переслідування. А до поліції не звернувся, оскільки, як тільки добрався до готелю, до нього вже звернулася поліція.

Колегія суддів відправилася до нарадчої кімнати, після чого вирішила задовольнити скаргу прокурора частково та застосувати до Євгена Нікіфорова цілодобовий арешт.

Нагадаємо, колегія суддів Київського районного суду Одеси відправила фотографа Євгена Нікіфорова, якому закидають скоєння смертельного ДТП, під нічний домашній арешт.

23 лютого Приморський суд Одеси визнав винним активіста Сергія Стерненка у викраденні людини. Його засудили на сім років позбавлення волі. Того ж дня прихильники Сергія Стерненка влаштували акцію протесту біля пам'ятника Дюку в центрі Одеси.

Йдеться про справу 2015 року, коли новообраного депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича викрали та катували п'ятеро чоловіків, вимагаючи відмовитися від мандата, який він мав отримати 30 квітня.

8 вересня 2015 року за підозрою у викраденні заарештували Сергія Стерненка, який тоді був лідером одеського «Правого сектора», і його соратника Руслана Демчука. Разом зі Стерненком за підозрою в хуліганстві і насильстві щодо працівника прокуратури був заарештований тодішній лідер одеського "Автомайдану" Євген Резвушкін.

Однак вже 11 вересня Апеляційний суд дозволив Стерненку вийти під заставу в розмірі 60 тис. грн. Цього ж дня гроші на заставу зібрали, і Стерненка, і Демчука звільнили з-під варти.

Поділитися