27 серпня 2021 р. 18:07

Одеський суд звільнив з-під арешту опозиціонера з РФ, що шукає политичного притулку в Україні

Одеський суд звільнив з-під арешту опозиціонера з РФ, що шукає политичного притулку в Україні

Приморський районний суд пом'якшив запобіжний захід длягромадянина РФ Ільяса Белхароєва та відпустив його під особисте зобов'язання.

Про продовження цілодобового домашнього арешту, під яким Ільяс Белхароєв перебував з 29 червня, клопотала прокурорка Галина Сторожук, повідомляє Суспільне.

Мотивуванням такого заходу, за її словами, є тяжкість статей, які інкримінуються Белхароєву: контрабанда вогнепальної зброї та участь у терористичному угрупованні.

Натомість захисник чоловіка Роман Клабуков зазначив, що наразі Белхароєв перебуває у процесі отримання від міграційної служби статусу особи, яка потребує додаткового захисту держави Україна. Через те він мусить відвідувати деякі інстанції, а домашній арешт ускладнює цей процес. Крім того, фігурант справи жодного разу під час запобіжного заходу його не порушував, демонструючи сумлінну поведінку. Тому клопотав про запобіжний захід у вигляди особистого зобов'язання. Після відвідання нарадчої кімнати суддя Вадим Коваленко погодив зазначене клопотання.

Сам Ільяс Белхароєв зазначив, що справа сфабрикована російськими правоохоронцями, а інкриміновані статті − абсурдні. Також він додав, що найближчим часом планує отримати статус біженця в Україні чи особи, яка потребує додаткового захисту, а також домогтися зняття його з бази Інтерполу.

Прокурорка Галина Сторожук відмовилася коментувати Суспільному, чи буде дане рішення оскаржувати її відомство в апеляційному суді.

Раніше Малиновський районний суд відправив під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету громадянина РФ Ільяса Белхароєва, якого в Росії звинувачують у тероризмі та вимагають екстрадувати. 

Наразі в Російській Федерації щодо Белхароєва відкрита кримінальна справа, в якій він обвинувачується в незаконному перевезені вогнепальної зброї через українсько-російській кордон, а також в участі у терористичній організації.

За словами Белхароєва, Росію він покинув у 2012 році. Причинами називає "гоніння на нього та його сім'ю". У 2015 році він перебрався до України, в цьому йому допомогла учасниця АТО Аміна Окуєва, яку вбили в 2017 році. До суду на підтримку чоловіка прийшла мати Окуєвої, яка слідкувала за процесом.

Раніше Одеський апеляційний суд залишив в силі рішення першої інстанції, яка відправила в СІЗО під екстрадиційний арешт інгуського активіста Ільяса Белхароєва, заарештованого 20 травня за запитом Інтерполу для екстрадиції в Російську Федерацію. 

Поділитися