20 травня 2021 р. 16:24

Одеський суд затребував матеріали для експертизи щодо пожежі у таборі «Вікторія»

Одеський суд затребував матеріали для експертизи щодо пожежі у таборі «Вікторія»

Київський райсуд Одеси зобов'язав облпрокуратуру, поліцію та департамент ДАБІ в області надати до 27 травня необхідні матеріали для призначення комплексної експертизи у кримінальній справі за фактом пожежі в дитячому комплексі «Вікторія».

Таку ухвалу оприлюднив головуючий суддя Віктор Чаплицький, дізнавшись від учасників судового процесу про невиконання попередньої ухвали щодо надання доступу експертам у раніше встановлений термін, повідомляє «Укрінформ».

«Констатувавши невиконання ухвали про надання своєчасного доступу експертам до матеріалів для експертизи, про що клопотався адвокат родин потерпілих у пожежі, суд постановив: зобов'язати облпрокуратуру, департамент ДАБІ та ГУ НП в Одеській області надати в тижневий термін необхідні матеріали для призначення комплексної пожежно-технічної, будівельно-технічної та електротехнічної експертизи з метою встановлення причин пожежі у дитячому оздоровчо-спортивному комплексі «Вікторія», де загинули у вогні троє дітей», - озвучив ухвалу Чаплицький.

Суддя наголосив, що на підставі наявних у справі матеріалів розслідування неможливо достовірно встановити причину пожежі та її винуватців. Тому в разі повторного ігнорування ухвали суду про надання матеріалів досудового слідства та документів департаменту ДАБІ в Одеській області до суб'єктів владних повноважень буде вжито передбачених законодавством заходів реагування.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Приморський суд Одеси дозволив слідчим поліції доступ до документів, що стосуються будівництва дитячого комплексу «Вікторія». Поліція підозрювала генерального підрядника і субпідрядника будівництва дерев'яних корпусів в дитячому оздоровчому таборі «Вікторія» в змові, метою якої було привласнення коштів міського бюджету в розмірі 46 мільйонів 250 тисяч гривень.

В ході проведення аналітичного дослідження фінансової діяльності підприємств, які фактично виконували будівельні роботи на зазначеному об'єкті, а саме ТОВ «Південь-Укрбуд», ТОВ «Стройсоцстандартрозвиток» і ПП «Моноліт» слідчі встановили наступне: ТОВ «Південь-Укрбуд», в період діяльності з 1 липня 2015 року по 31 травня 2017 року отримувала від Управління капітального будівництва ОМР за роботи по реконструкції будівель «Вікторії» кошти в загальній сумі 46 мільйонів 205 тисяч 233 гривні.

Аналізом подальшого руху грошових коштів встановлено, що ТОВ «Південь-Укрбуд» в той же період перерахувало державні кошти на рахунок ПП «Моноліт» в загальній сумі 9 мільйонів 640 тисяч 540 гривень і 39 мільйонів 586 тисяч 500 гривень. Крім цього, ПП «Моноліт» перерахувало кошти в загальній сумі 1 мільйон 943 тисячі 806 гривень ТОВ «Стройсоцстандартрозвиток».

Також, ТОВ «Південь-Укрбуд» перерахувало державні кошти на рахунок ТОВ «Стройсоцстандартрозвіток» в загальній сумі 20 мільйонів 448 тисяч 168 гривень.

В ніч на 16 вересня 2017 року в дитячому таборі «Вікторія» в Одесі згоріла двоповерхова дерев'яна будівля. В результаті загинули троє дітей.

Нагадаємо також, що в березні 2021 року Малиновський районний суд почав розглядати по суті справу колишнього керівника ДСНС в Одеській області Віктора Федорчака. Його звинувачують у нехтуванні службовими обов'язками, через що стали можливі три трагічних пожежі: в обласному центрі психічного здоров'я, в готелі «Токіо Стар» і в економічному коледжі на Троїцькій.

Поділитися