05 січня 2021 р. 15:55

Одеський суд виніс вирок у справі про замах на Олега Радковського

Одеський суд виніс вирок у справі про замах на Олега Радковського

Приморський районний суд міста Одеси 22 грудня виніс вирок у справі щодо замаху на життя першого заступника голови Одеської обласної ради, бізнесмена Олега Радковського, в якого стріляли у жовтні 2017 року.

Як йдеться у вироку суду, у цій справі було затримано двох чоловіків - жителя Херсонської області та одесита. Їм пред'явили обвинувачення за частиною 1 ст. 263, частинами 1 і 2 ст. 182, частиною 2 ст. 15, пунктах 11 і 12 частини 2 ст. 115 Кримінального кодкусу України - «незаконне поводження зі зброєю», «порушення недоторканності житла» і «замах на умисне вбивство, вчинене на замовлення групою осіб». При цьому житель Херсонщини, який і стріляв в Олега Радковського, частково визнав свою провину, однак у результаті суд визнав його винним лише у незаконному поводженні зі зброєю (частина 1 ст. 263 КК), а звинувачення у скоєнні замаху на умисне вбивство, скоєне на замовлення групою осіб суд перекваліфікував на частину 4 ст. 296 Кримінального кодексу (хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї). У результаті чоловік отримав три роки і три місяці позбавлення волі. Цей термін закінчується в найближчі дні, але засуджений залишиться в СІЗО до вступу вироку в силу.

Другого чоловіка, якого звинувачували у змові з тим, хто стріляв, взагалі виправдали за всіма статтями обвинувачення та звільнили з-під варти у залі суду.

Як сказано у тексті вироку, обвинувачення не надало належних та допустимих доказів, які свідчили б про наявність попередньої змови між підсудними і умислу на вчинення спільного злочину, а щодо самої стрілянини, то суд не вважає, що обвинувачений хотів убити політика: 

"Постріли були хаотичними, не цілеспрямованими і в ті частини тіла, де немає життєво важливих органів. Суд підкреслює, що саме ці обставини є визначальними при відділенні умисного вбивства від інших складів злочинів проти життя і здоров'я особи. Крім того, суд враховує, що постріли були здійснені з малокаліберної зброї, яка за своєю суттю може завдавати тяжкі наслідки лише при виняткових умовах і обставинах, яких в даному випадку не було".

Нагадаємо, що справа розглядалася в суді з весни 2018 року.

Також нагадаємо, що під час першої сесії Одеської обласної ради нового скликання наприкінці 2020 року Олега Радковського знову обрали першим заступником голови облради.

Поділитися