18 листопада 2021 р. 20:19

Одеські судді поскаржилися на втручання в їх роботу

Одеські судді поскаржилися на втручання в їх роботу

Від суддів Господарського суду Одеської області Наталії Петренко, Олега Цісельського, Тетяни Д’яченко та Катерини Погребної надійшли повідомлення про втручання в їхню професійну діяльність. Таку інформацію розповсюдила Вища рада правосуддя

Як повідомила ВРП, судді надали таку інформацію: від імені різних нібито учасників справ надійшли заяви, в яких зазначено, що судді Петренко, Д’яченко та К.Погребна під час розгляду справ, які перебували у їхньому провадженні, отримали по 3 000 доларів США.

Своєю чергою суддя Цісельський зазначив: його ознайомили із листами, адресованими голові суду, де він виступав "гарантом" передачі грошових коштів своїм колегам Д’яченко та Погребній. Мета "трансферту" - ухвалення відповідних судових рішень у певних справах.

У заявах вище згаданих трьох суддів також зазначено, що їх копії надіслано до ВРП для подальшої перевірки. У відповідь на запити до ймовірних авторів отримано інформацію, що їхні представники не мають жодного стосунку до написання та надсилання вказаних заяв.

Такі дії, зазначила Вища рада правосуддя, містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 383 Кримінального кодексу України, тобто завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення. А судді Господарського суду вважають все це спробою дискредитувати їх. 

Випадки, що мають ознаки кримінальних правопорушень, повинні бути належним чином досліджені правоохоронними органами. Вища рада правосуддя визначає наявність або відсутність ознак втручання в діяльність судді в аспекті необхідності вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, визначених Законом України «Про Вищу раду правосуддя».

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 73 цього Закону Рада з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя звертається до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суду, суддів, членів їх сімей, працівників апаратів судів, злочинів проти правосуддя тощо.

З огляду на вказане з приводу повідомлень, що надійшли від суддів Господарського суду Одеської області, Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальних провадженнях, внесених 3, 8 та 20 вересня 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 383 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, суддя Суворовського районного суду Одеси Інна Сувертак заявила, що відповідач по справі намагається залякати її. Суддя стверджує, що директор ТОВ «Берег ЛТД» збирає інформацію, яка має обмежений доступ про суддю та її близьких, і фактично вніс недостовірні дані щодо уповноваженої особи - неповнолітньої дочки судді.

Приморський районний суд Одеси звернувся до Вищої ради правосуддя, до президента Володимира Зеленського, до генпрокурорки Ірини Венедиктової та Ради суддів із заявою про тиск на суддів у зв'язку з рішенням про позбавлення волі одеського громадського активіста Сергія Стерненка.

Поділитися