29 липня 2021 р. 19:40

Одержувач тютюну хотів обдурити державу майже на 30 мільйонів

Одержувач тютюну хотів обдурити державу майже на 30 мільйонів

Майже 18 тонн тютюнової сировини надійшло з Пакистану на адресу одного з українських підприємств, повідомила Одеська митниця.

У митній декларації товар зазначався як «тютюн листовий, необроблений», що використовується для виробництва сигарет. З метою встановлення відповідності наявного товару тому, що заявлений в декларації, митники ініційовали відбір зразків.

Спеціалізована лабораторії з питань експертиз та досліджень Держмитслужби зробила висновок: зразки не відповідають товару, заявленому декларантом, і є тютюновими відходами. Таким чином, товар було потрібно декларувати за іншим найменуванням, описом та кодом.

Проте одержувач подав нову декларацію, в якій знов не зазначив достовірних відомостей про найменування товару та його опис, а головне - не змінив код.

Причина подібних дій в тому, що при ввезенні на митну територію України сировина для виробництва підакцизних товарів звільняється від акцизного податку, а на відходи ця пільга не поширюється.

Така оборудка могла призвести до неправомірного зменшення митних платежів на суму 29,2 млн грн.

За виявленим фактом складено протокол про порушення митних правил за ознаками статті 472 Митного кодексу України. Тютюнові відходи вилучено.

Нагадаємо, внаслідок прийняття санкцій Радою національної безпеки і оборони України ще 39 працівників Державної митної служби відсторонено від виконання службових обов’язків.

Співробітники Державної митної служби під час проведення інвентаризації товарів, розміщених на митному складі відкритого типу одеського підприємства, виявили відсутність восьми контейнерів.

Про це повідомили у пресслужбі відомства. 

Державна митна служба України 3 грудня 2020 року створила 26 нових митниць в країні та призначила їм нових тимчасових керівників. 

Поділитися