20 липня 2021 р. 08:59

Обвинувачений у вбивстві одеського боксера частково визнав провину

Обвинувачений у вбивстві одеського боксера частково визнав провину

У Малиновському райсуді Одеси обвинувачений у справі про вбивство одеського спортсмена та чемпіона Європи з тайського боксу Сергія Лащенка Бабек Гасанов визнав провину, але не погодився з кваліфікаційними ознаками справи.

Про це повідомило Суспільне.

На судовому засіданні Гасанов запевнив, що не хотів вбивати спортсмена, а лише "налякати пострілами".

За його словами, зброя в нього була для самооборони через "постійні конфлікти з земляками". Мова йде про стартовий пістолет Zoraki, але дозвільних документів у чоловіка на зброю не було.

Оскільки Гасанов нібито отримав 6 куль, йому зламали щелепу та вибили зуби, друг запропонував поїхати до міської клінічної лікарні №1, що на вулиці М'ясоїдівська. Але офіційних документів щодо отриманих обвинуваченим травм в матеріалах справи немає.

"Ми зайшли до лікарні, нам пояснили, де розташований рентгенкабінет. Побачили Лащенка, він побіг на нас. Від страху, розуміючи, що через травми втекти від нього не зможу, почав стріляти. Далі сказали один одному, що це не місце для з'ясування відносин, і розійшлися. Коли я йшов, він був живим. Я не думав, що травматична зброя може когось вбити", – додав Гасанов.

Обвинувачений заявив, що вбік Лащенка він зробив 3-4 постріли на відстані 15-20 метрів від загиблого. Стріляв у землю, по ногах, бо "хотів налякати, аби спортсмен не підходив". Після стрілянини Гасанов виїхав до окупованого Криму - начебто за медичною допомогою знайомого лікаря.

Щодо провини, то Гасанов зізнався в умисному вбивстві Лащенка (ст.115 Кримінального кодексу України), але не погодився з кваліфікуючими ознаками в обвинувальному акті. А саме, що стріляв "в спосіб, небезпечний для життя багатьох осіб" (ч.2, п.5), бо в полі зору, за словами сторони захисту Гасанова, був лише Лащенко. Крім того, як пояснив обвинувачений, стріляв лише він, тому кваліфікація умисного вбивства "за попередньою змовою групою осіб" (ч.2, п. 12) теж не є вірною.

Оскільки Гасанов визнав провину не повністю, а його покази та покази свідків мають розбіжності, колегія суддів вирішила на наступному засіданні вже у вересні допитати інших свідків.

Також 19 липня колегія Малиновського суду продовжила запобіжний захід для фігуранта справи ще на 60 діб у СІЗО.

Раніше Малиновський суд відхилив клопотання про самовідвід перекладача обвинуваченого у справі про вбивство боксера Сергія Лащенка. 

Перекладач повідомив, що його переслідували, і він боїться за своє життя, проте заяви до поліції не подавав, а на запитання суддів зазначив, що не впевнений в погрозах.

Конфлікт між Лащенко і Гасановим стався в центрі міста на Дерибасівській в ніч на 8 квітня 2015 року. Гасанов ображав Лащенко, після чого той його вдарив. У відповідь Гасанов почав стріляти, поранивши трьох людей, включаючи Сергія Лащенка.

Заарештували Бабека Гасанова вже на території Російської Федерації восени 2015 року. Процедура екстрадиції затягнулася до лютого 2017 року. Суд над Гасановим почався в травні 2017-го і продовжується дотепер.

У червні минулого року в суді повідомили, що протягом одного засідання суд заслухав всі важливі експертизи та письмові докази у справі про вбивство боксера Сергія Лащенко, а також запис свідчень засекреченого свідка.

На певному етапі судового розгляду Гасанов заявив, що він не знає ані російської, ані української мов. Тому зажадав перекладача на азербайджанський. Однак перекладачі відмовлялися брати участь в засіданнях, через що суд не міг розглядати справу по суті.

Поділитися