14 липня 2021 р. 15:13

Колишнього голову Одеської обладміністрації викликають на допит в СБУ через «Харківські угоди»

Колишнього голову Одеської обладміністрації викликають на допит в СБУ через  «Харківські угоди»

Служба безпеки України викликає на допит у межах розслідування справи щодо "харківських угод" деяких чинних народних депутатів.

Відповідні повістки оприлюднені на сайті СБУ.

Серед депутатів колишній голова Одеської обласної адміністрації Ігор Палиця, який займав цю посаду з 6 травня 2014 року по 30 травня 2015 року.

У березні 2021 року співробітники Головного слідчого Управління СБУ провели обшуки в адміністративних будівлях органів влади, які були залучені до підготовки та ратифікації так званих «Харківських угод». Слідчі дії проводились для встановлення обставин, які підлягають документуванню у кримінальному провадженні.

Нагадаємо, Рада національної безпеки та оборони України доручила СБУ детально проаналізувати обставини підготовки і ратифікації Харківських угод 2010 року, за якими Україна продовжила строк перебування російського Чорноморського флоту в Криму.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, саме те рішення Верховної Ради згодом стало однією з причин російської анексії Криму та вплинуло на початок війни на Донбасі у 2014 році.

Зазначимо, що угоди тоді підтримали

Колишній власник збанкротілого "Імексбанку" Леонід Клімов,

Олексій Костусев, що в тому ж 2010 році став мером Одеси, 

Президент Одеської національної юридичної академії Сергій Ківалов

Ігор Палиця, що через 5 років, у 2015-му очолив Одеську обласну державну адміністрацію,

Сергій Гриневецький - чинний голова Одеської ОДА.

Так звані Харківські угоди підписали між Києвом і Москвою у 2010 році одразу після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича.

До цього російський флот мав залишити український Крим у 2017 році, але за новою домовленістю, яку просував тодішній президент Янукович, перебування російських військових продовжили на 25 років - до 2042 року. Натомість Україна отримала знижку на газ.

Поділитися