01 березня 2021 р. 10:34

Керівник офшорної компанії у «справі Курченка» відбувся умовним терміном

Керівник офшорної компанії у «справі Курченка»  відбувся умовним терміном

Київський районний суд міста Одеси засудив керівника компанії Prosperity Developments S. A., яка була задіяна в схемі ввезення нафтопродуктів.

Як йдеться у вироку суду, від імені компаній-нерезидентів на територію України ввозилися нафтопродукти під виглядом транзиту і продавалися вітчизняним оптовим покупцям без сплати до державного бюджету податків, зборів і платежів та з оформленням підроблених документів про нібито вивезення цих нафтопродуктів за межі країни.

Засуджений був лідером групи та йому підпорядковувався другий фігурант справи, який безпосередньо займався:

  • організацією оформлення правочинів, пов`язаних з придбанням ПАТ «Одеський НПЗ»;
  • забезпеченням на території м. Одеси вербування службових осіб для їх участі в організації незаконної діяльності, пов`язаної з документальним оформленням незаконного ввезення, фіктивної переробки на ПАТ «Одеський НПЗ» і фіктивного вивезення нафтопродуктів;
  • організацією взяття в оренду або придбання підприємств на території м. Рені і м. Ізмаїл Одеської області, які мають дозволи на здійснення перевантаження нафтопродуктів в акваторії морських портів зазначених міст;
  • організацією агентування суден, набір команд на судна, проведення з ними переговорів щодо укладення фіктивних договорів з цього питання; організувати виготовлення підроблених документів щодо цих операцій; підібрати керівників та працівників придбаних підприємств та команди суден;
  • організацією контролю документального оформлення фіктивного вивезення нафтопродуктів за межі митної території України та складення підроблених документів з цією метою. 

Свою провину засуджений визнав, йому призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, проте замінили реальний термін іспитовим строком в один рік. 

Нагадаємо, в червні 2020 року прокурори обласної прокуратури скерували до Київського районного суду Одеси обвинувальний акт стосовно керівника підконтрольної злочинній організації офшорної компанії, причетної до незаконних оборудок бізнесмена-втікача. 

У травні того ж року Київський райсуд Одеси обрав запобіжний захід підозрюваної в махінаціях з нафтопродуктами, які більше відомі як «схеми Курченко».

У квітні 2019 року Верховний суд України скасував постанову про закриття апеляційного провадження у справі про передачу державі нерухомого майна, яке належало ПАТ Одеський нафтопереробний завод.

У червні Одеський нафтопереробний завод перейшов в державну власність.

У травні 2018 року колишнього генерального директора ВАТ «Одеський нафтопереробний завод» оголосили в міжнародний розшук Interpol.

У лютому того ж року Київський районний суд Одеси застосував спеціальну конфіскацію на користь держави майнового комплексу терміналу «Лагуна-Рені».

Поділитися