29 липня 2021 р. 18:22

Керівницю компанії-реставратора Будинку Руссова судитимуть за привласнення 5 мільйонів

Керівницю компанії-реставратора Будинку Руссова судитимуть за привласнення 5 мільйонів

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно директорки підрядної компанії, що виконувала ремонтно-реставраційні роботи у приміщеннях Будинку Руссова, за фактом службового підроблення та привласнення бюджетних коштів.

Про це повідомили в обласній прокуратурі.

Директорці погрожує відповідальність до 12 років ув’язнення.  

В травні 2018 року між Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради та підприємством-підрядником було укладено договір щодо виконання ремонтно-реставраційних робіт з пристосуванням під громадський будинок пам’ятки містобудування та архітектури.

В прокуратурі зазначили, що під час ремонтних робіт, у період з червня по вересень 2019 року, керівниця підприємства, зловживаючи своїм службовим становищем, склала та видала за вищезазначеним договором завідомо неправдиві первинні облікові документи, а саме акти приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати із внесенням до них недостовірних відомостей щодо обсягів виконаних робіт.

Зокрема, обвинувачувана внесла завідомо неправдиві відомості щодо виконання робіт з монтажу віконних блоків з євробрусу, зокрема з декоративним художнім різьбленням, загальною площею 406 м кв., у той час, як обсяг фактично змонтованих у будівлі віконних блоків склав 271,3 м кв., тобто обсяги виконаних робіт з монтажу вікон завищено на 134,7 м кв.

Внаслідок таких протиправних дій територіальній громаді Одеси в особі Одеської міської ради завдано майже 5 млн грн збитків.

Вочевидь йдеться про Олену Сердюк, яка очолювала компанію "Укрспецпроект" під час реконструкції будинку. 

Власником компанії є Вадим Сербін. Компанія зареєстрована у 2004 році в Києві. 

Для перегляду відкрийте зображення у новому вікні.

Будинок Руссова побудований в 1897-1898 роках за проєктом архітекторів Шмідта і Чернігова. Цю будівлю, завдяки неповторним архітектурним і декоративним рішенням, відразу назвали однією з найгарніших в місті. У 1991 році будівлю визнано пам'яткою архітектури і містобудування місцевого значення. В результаті неодноразових пожеж 2006-2009 років в будинку Руссова були знищені дах, частково міжповерхові перекриття, сходи, несучі та огороджувальні конструкції.

ТОВ "Укрспецпроєкт" ще кількома скандалами навколо цієї реставрації. Так, начальник управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини Володимир Мещеряков повідомив, що реставратори будинку Руссова під час оновлення скульптур допустили серйозне порушення технології, і саме через це в однієї з них відпало обличчя. 

Ця ж компанія вдруге виграла право реставрувати будинок Лібмана. Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрспецпроект» згодилось працювати за 9 мільйонів 870 тисяч гривень. 

Фото: vgorode.ua

Поділитися