11 червня 2021 р. 12:51

Керівниця нацпарку «Тузловські лимани» поскаржилась на поліцію до ДБР

Керівниця нацпарку «Тузловські лимани» поскаржилась на поліцію до ДБР

Керівниця національного природного парку «Тузловські лимани» Ірина Вихристюк звернулась до ДБР із заявою про притягнення до кримінальної відповідальності деяких співробітників Татарбунарського відділення поліції.

Про це йдеться в заяві про кримінальне правопорушення, яка є в розпорядженні Укрінформу.

"Дії поліцейських, які вчиняють психологічний і навіть фізичний вплив, перешкоджають керівнику та працівникам державної природоохоронної установи виконувати важливий природоохоронний захід, направлений на відновлення та підтримання водно-болотних угідь міжнародного значення - особливо цінних територій, що охороняються державою, є перевищенням їх повноважень..." - йдеться у заяві про кримінальне правопорушення.

Зазначається, що поліцейські відділення №2 Білгород-Дністровського РВП перешкоджають керівнику держустанови, яка має статус правоохоронця, виконувати посадові обов'язки, безпідставно втручаються в роботу і блокують виконання завдань, які ставить держава перед установами природно-заповідного фонду - збереження та відновлення Рамсарських угідь".

Ірина Вихристюк уточнила, що усі виконавці природоохоронного заходу з відновлення водообміну діють виключно в межах чинного природоохоронного законодавства та наданих повноважень, згідно з виданим наказом № 13-ОД по нацпарку від 7 квітня 2021 року.

Однак із 2 червня 2021 року поліцейські, відкривши безпідставно провадження щодо "пошкодження територій, взятих під охорону держави", регулярно приїжджають на територію нацпарку, на місце проведення робіт "з метою перевірки та фіксації виконання начебто незаконних робіт".

Нагадаємо, співробітники поліції вчора, 9 червня, заїхали на територію Національного природнього парку "Тузлівські лимани" через роботи, що вела адміністрація парку задля поєднання Тузлівського лиману з Чорним морем.

Раніше на своїй сторінці в Facebook Іван Русєв вже писав про те, що поліція кілька разів відвідувала Нацпарк.

Нагадаємо, у квітні спеціальна комісія Міністерства з захисту довкілля та природних ресурсів України не змогла остаточно визначити переможця конкурсу на посаду директора Національного природного парку «Тузловські лимани», тож поки у керівництва залишається попередня команда на чолі з директором Іриною Вихристюк.

У серпні 2017 року тодішній директор нацпарку еколог Іван Русєв заявив, що йде у відставку. Тоді він зазначив, що йому не вдалося на особистому прикладі показати можливість змін і реальних змін на краще. Керувати НПП він залишив свою заступницю Ірину Вихристюк, яка перебуває на посаді й досі.

За керівництва Івана Русєва він та його команда неодноразово ставали жертвами нападів:

  • 18 березня 2016 року сталась бійка між керівником Нацпарку і тодішнім радником глави Татарбунарської райдержадміністрації В'ячеславом Козубенко.
  • 21 травня того ж року браконьєри напали на співробітників нацпарку «Тузловські лимани».
  • Пізніше Татарбунарська районна рада вимагала від керівництва Нацпарку звільнити офіс до 1 червня 2016 року.
  • Мінприроди проводило конкурс на посаду директора Нацпарку, проте через скандал навколо призначення на посаду Віталія Чакіра, І. Русєв знову повернувся до виконання своїх обов'язків.
  • Проте, в ніч на 28 січня 2017 року невідомі підірвали човен, що належить синові керівника національного парку «Тузловські лимани» Роману Русева.
  • 21 червня співробітники поліції і прокуратури проводили невідкладні слідчі дії в зв'язку зі зникненням сина І. Русєва.
  • 26 червня під час мітингу біля стін ОДА Іван Русєв також зустрівся з головою ОДА Максимом Степановим, проте діалог вилився у взаємні звинувачення. 
Поділитися