06 січня 2021 р. 15:09

Експершому заступнику директора порту «Південний» зменшили заставу, але залишили під вартою

Експершому заступнику директора порту «Південний» зменшили заставу, але залишили під вартою

Вищий антикорупційний суд продовжив до 22 лютого тримання під вартою, але зменшив з 21 до 7,35 млн грн альтернативу застави для колишнього першого заступника директора державного підприємства «Морський торговельний порт «Південний» Романа Інде, якого НАБУ та САП підозрюють у завданні понад 47 млн грн збитків держпідприємству.

Таке рішення 25 грудня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 29 жовтня ВАКС заарештував Інде із заставою в 21 млн грн. Апеляційна палата ВАКС залишила це рішення без змін. У зв'язку з наближенням дати завершення дії запобіжного заходу прокурор САП подав клопотання про його продовження ще на два місяці. Вивчивши клопотання, суддя задовольнив його частково, продовживши арешт до 22 лютого і зменшивши заставу з 21 до 7,35 млн грн.

Також суд продовжив арешт до 22 лютого бізнесмена Микити Жеребцова і зменшивши йому заставу з 4,2 до 3,15 млн грн. Крім того, ВАКС продовжив до 21 лютого цілодобовий домашній арешт ексзаступника директора порту «Південний» Олега Трайдакала; до 24 січня цілодобовий домашній арешт екскерівника ТОВ «СМ ПАРТС» Ольги Шарапової; до 24 лютого обов'язки колишньої директорки ТОВ «Метком-ГРУП» Тетяни Березанської та ексдиректора ТОВ «Інжпортсервіс» Даниїла Сидорчука.

Як відомо, слідство встановило, що Інде разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства Олегом Трайдакалом та керівником приватної компанії Жеребцовим впродовж 2017-2018 років організували схему, через яку держпідприємство незаконно переплатило 47,5 млн грн при закупівлі товарів.

Посадовці діяли у змові та залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб, що дозволяло їм повністю контролювати весь процес закупівлі – від формування потреби у закупівлі і складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, – аби у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми. Загалом слідство зафіксувало 29 таких тендерів.

Нагадаємо, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду продовжив строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту фінансовій директорці приватної компанії, яку, разом з іншими особами, підозрюють у завданні збитків ДП «Морський порт "Південний"». Про це повідомили у пресслужбі ВАКС.

Вищий антикорупційний суд України відмовив у зміні запобіжного заходу підозрюваному у справі ДП «Морський торговельний порт "Південний"».

Детективи Національного антикорупційного бюро викрили 11 осіб на організації корупційної схеми, через яку державне підприємство «Морський торговельний порт "Південний"» зазнало понад 47 мільйонів гривень збитків.  

В квітні 2019 року Кабінет міністрів України перейменував порт «Южний» і відтоді він офіційно називається «Південний». 

Нагадаємо також, що напочатку жовтня детективи НАБУ спільно з СБУ здійснили обшуки за місцем проживання фізичних осіб, офісів низки компаній та інших об'єктів у межах розслідування можливих зловживань, через які ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (засноване Мінінфрастуктури) завдано збитків в особливо великих розмірах.  

Поділитися