11 березня 2021 р. 20:23

Ексмера Одеси, депутатів та голову ОДА перевірять, чи не зрадили вони державу 10 років тому

Ексмера Одеси, депутатів та голову ОДА перевірять, чи не зрадили вони державу 10 років тому

Рада національної безпеки та оборони України доручила СБУ детально проаналізувати обставини підготовки і ратифікації Харківських угод 2010 року, за якими Україна продовжила строк перебування російського Чорноморського флоту в Криму.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, саме те рішення Верховної Ради згодом стало однією з причин російської анексії Криму та вплинуло на початок війни на Донбасі у 2014 році.

Данілов пояснив, що після перевірки, "якщо СБУ буде вважати за необхідне", порушить справу про державну зраду проти когось з 236 депутатів, які голосували за Харківські угоди у квітні 2010 року.

"Дуже багато цікавих персонажів, які продовжують залишатися в українській політиці", - відзначив секретар РНБО.

Зазначимо, що угоди тоді підтримали

Колишній власник збанкротілого "Імексбанку" Леонід Клімов,

Олексій Костусев, що в тому ж 2010 році став мером Одеси, 

Президент Одеської національної юридичної академії Сергій Ківалов

Ігор Палиця, що через 5 років, у 2015-му очолив Одеську обласну державну адміністрацію,

Сергій Гриневецький - чинний голова Одеської ОДА.

Так звані Харківські угоди підписали між Києвом і Москвою у 2010 році одразу після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича.

До цього російський флот мав залишити український Крим у 2017 році, але за новою домовленістю, яку просував тодішній президент Янукович, перебування російських військових продовжили на 25 років - до 2042 року. Натомість Україна отримала знижку на газ.

27 квітня 2010 року Верховна Рада 236 голосами ратифікувала ці угоди - за таке рішення проголосували фракції Партії регіонів, Компартії, Блоку Литвина та позафракційні.

Саме голосування супроводжувалося бійками у залі Верховної Ради - опозиція намагалася так завадити голосуванню, але їй це не вдалося.

Медіа та суспільство до ратифікації не мали змоги ознайомитися з усіма деталями українсько-російських угод.

Поділитися