06 лютого 2021 р. 17:03

Директора компанії, що будувала в Одесі школу, підозрюють у привласненні 17 мільйонів гривень

Директора компанії, що будувала в Одесі школу, підозрюють у привласненні 17 мільйонів гривень

За данними прокуратури, директор ТОВ «Магма груп КР» у змові з іншими службовцями привласнив 17,39 млн грн під час будівництва школи в Одесі за 177,23 млн грн, замовником якого є управління капітального будівництва Одеської міськради. Про це свідчить ухвала Приморського райсуду Одеси від 27 січня.

«Наші гроші» повідомляють, що у серпні 2017 р. управління капітального будівництва замовило «Магма Груп КР» будівництво школи за 177,23 млн грн. Фірма повинна була до середини 2019 р. в мікрорайоні III-4-1 житлового масиву ім. Котовського звести від фундаменту школу на 1 тис. учнівських місць та придбати устаткування і меблі.

Будівництво коштувало в середньому 177 тис. грн за учня. Це удвічі дорожче від опосередкованої вартості будівництва шкіл, яку Мінрегіонрозвитку на той рік встановило на рівні 86 тис. грн за місце.

Підсумкова відомість і кошториси не були оприлюднені, що не дозволяло порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Як встановило слідство, у лютому 2019 р. УКБ ОМР та «Магма груп КР» уклали додаткову угоду, згідно з якою термін тривалості виконання робіт збільшено по грудень 2020 року. Крім того, у серпні 2019 р. управління капбудівництва замовило ТОВ «Технаглядбуд» технічний нагляд за будівництвом школи.

З червня 2019 р. по лютий 2020 р. директором «Магма груп КР» був Сергій Власов, який, за даними прокуратури, разом з невстановленими службовцями «Технаглядбуд» та іншими невстановленими особами вирішив привласнити кошти на будівництві, зловживаючи службовим становищем.

Під час свого керування Власов разом зі спільниками заволодівав бюджетними коштами, підписуючи офіційні документи про вартість виконаних будівельних робіт та витрат, та вносячи до них завідомо неправдиві відомості про завищені обсяги виконаних робіт. Була підписана низка актів приймання виконаних робіт, в результаті яких замовник перераховував підряднику кошти. Зокрема, йшлося про установлення блоків стін підвалів, постачання та укладення панелей перекриття тощо.

Слідчі порахували, що «Магма груп КР» отримала 17,39 млн грн за роботи, які не були виконані. В подальшому кошти перераховували фіктивним підприємствам, після чого переводили у готівку, яку привласнював Власов.

Суд задовольнив клопотання прокуратури, і продовжив відносно обвинуваченого – колишнього директора «Магма груп КР» – запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 60 днів.

У 2017 році, коли «Магма груп КР» виграла тендер на будівництво школи, засновницею фірми була Маргарита Богомягкова, а директором Олександр Балановський. В подальшому власниками фірми були Галина Раздорожна, Віталій Довгань, а з лютого 2020 – Олег Колпакчі, який є засновником до цього часу. Після Балановського та до Власова керівником фірми був Віталій Довгань, а після лютого 2020 р. фірмою керували Олег Колпакчі, Василь Топал та Олександр Михайлов (керує до цього часу).

Згідно з «Прозорро», ТОВ «Магма груп КР» виграла тендерів на загальну суму 196,94 млн грн.

Нагадаємо, що під час будівництва очисних споруд в Слобідці «зникли» 1,4 мільйона. Будівництво очисних споруд триває вже три роки - з осені 2017 року.

Управління капітального будівництва Одеської міськради 16 січня за результатами тендеру все таки замовило ТОВ «Виробнично-технічне підприємство "Інжпроект"» легкові автомобілі на загальну суму 3,20 млн грн. Фірма поставить три автомобілі Toyota Camry у комплектації Premium: два авто кольору чорний «металік» по 1,065 млн грн, та трохи дорожчий кольору білий «перламутр» – за 1,068 млн грн.

Нагадаємо також, що правоохоронці наразі розслідують справу трьох реєстраторів, що проходять у справі про крадіжку нерухомості в Одесі, зокрема за адресою вул. Катерининська №102.

Поділитися