01 березня 2021 р. 22:18

Державне бюро розслідувань підозрює в шахрайстві ще одного держреєстратора

Державне бюро розслідувань підозрює в шахрайстві ще одного держреєстратора

Слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування відносно державного реєстратора комунального підприємства «Департамент державної реєстрації» Саратського району Одеської області.

Як повідомили у пресслужбі ДБР, встановлено, що у 2018 році громадянин реалізував злочинний план шахрайського придбання права власності на об’єкти нерухомості, створивши та очоливши організовану злочинну групу.

До злочинної діяльності він залучив свого давнього знайомого, який на період вчинення злочину обіймав посаду державного реєстратора КП «Департамент державної реєстрації», та домовився з ним про здійснення швидкої та безперешкодної реєстрації права власності на низку об’єктів нерухомості.

У ході реалізації злочинного умислу, співучасниками вказаної групи було встановлено, що в декількох будинках, які тривалий час перебували у статусі «довгобудів», не всі інвестори/пайовики зареєстрували за собою право власності на квартири.

Так, учасники організованої злочинної групи, скористалися довірою держреєстратора, який через службову недбалість не здійснив обов’язкову перевірку поданих документів, в які заздалегідь було внесено недостовірні відомості, та здійснив держреєстрацію права власності на об’єкти нерухомості за особами, які його не мали.

Це завдало тяжких наслідків охоронюваним законом правам потерпілих та інтересам окремих громадян.

Слідчими ДБР доведено факти проведення державним реєстратором незаконної реєстрації права власності на 4 об'єкти нерухомості в м. Одесі. Згідно з висновками експертиз, загальна оцінна вартість чотирьох квартир станом на 2018 рік складала 2 мільйони 922,9 тисяч гривень.

26 лютого 2021 року слідчі повідомили державному реєстратору про підозру у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України).

Нагадаємо, прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно державної реєстраторки, підозрюваної у несанкціонованій зміні інформації, що оброблюється в автоматизованих системах. 

Правоохоронці наразі розслідують справу трьох реєстраторів, що проходять у справі про крадіжку нерухомості в Одесі, зокрема за адресою вул. Катерининська №102.

В грудні 2019 року прокурори Одеської місцевої прокуратури №1 повідомили про підозру адвокату у фальсифікації документів і заволодінні нерухомістю одеської громади більш ніж шість мільйонів гривень.

В квітні 2020 року співробітники кіберполіції Одеської області спільно зі слідчими поліції Одещини викрили державного реєстратора та приватного нотаріуса, які за грошову винагороду, вносили до реєстру нерухомого майна недостовірну інформацію щодо власників та проводили перереєстрацію цього майна з товариства на інших суб’єктів господарювання.

Поділитися