20 січня 2021 р. 14:17

Одеський суд засудив злочинця, що знаходив жертв на сайтах для ЛГБТ-спільноти

Одеський суд засудив злочинця, що знаходив жертв на сайтах для ЛГБТ-спільноти

Приморський суд Одеси визнав винним 25-річного уродженця Чернігова Владислава Малькова у пограбуванні представника ЛГБТ-спільноти, призначив йому покарання у вигляді п’яти років позбавленні волі, але встановив іспитовий строк на два роки. 

Судовий процес тривав понад 9 місяців, і весь цей час затриманий перебував у слідчому ізоляторі, повідомляє громадська організація ПРОЖЕКТОР.

Окрім того, суд зобов’язав зловмисника відшкодувати майнові збитки та моральну шкоду позивачу в сумі 10 тисяч гривень.

Справа в тому, що рік тому чоловік познайомився із одеситом, який шукав хлопця на сайті знайомств для геїв.

Після нетривалого листування з парубком, який проявив зацікавленість у спілкуванні, вони вирішили разом повечеряти. Чоловіки домовилися про зустріч. Владислав завітав до нього, представившись Олександром.

Перший вечір нові знайомі провели у необтяжливій бесіді під алкогольні напої, після чого гість залишився на ніч на окремому ліжку. Потім новий знайомець зачастив до одесита, ночував у нього й навіть відпочивав у компанії друзів господаря квартири.

В день грабежу, 24 січня 2020 року, Владислав поводив себе якось дуже дивно.

«На нього це не було схоже: він сварився з кимось по телефону, імітував паніку, кидався речами і погрожував мені, після пішов з дому, прихопивши речі із шафи, а на виході відібрав у мене смартфон» - згадував на суді потерпілий.

Перше судове засідання за даним кримінальним провадженням відбулося 20 травня 2020 року. На той час, за інформацією потерпілого, Владислав ошукав чимало геїв за такою ж самою схемою. Слід зазначити, що подібні випадки є досить поширеним явищем. Справжню кількість постраждалих від злочинів проти геїв, бісексуалів та трансґендерів на тлі подібних знайомств важко оцінити, бо зазвичай потерпілі бояться звертатися до поліції через недовіру до державних органів та можливість розкриття гомосексуальних стосунків.

Потерпілий в цій історії не став винятком. Через побоювання дискримінації з боку слідчих органів та суддів, він звернувся до команди проєкту Human Rights Clinic за юридичною допомогою. За його справу взявся керівник проєкту Віталій Матвєєв.

Нагадаємо, в грудні минулого року слідчий суддя Приморського районного суду Одеси зобов’язав Приморський відділ поліції відкрити провадження через напад праворадикалів на учасників акції за права ЛГБТ 30 серпня.

Під час акції на підтримку квір-культури група їхніх противників у натовпі розпилила газ та закидала людей яйцями. В результаті неправомірних дій молодиків до медичного закладу доставили двох поліцейських. Більшість з 16 затриманих тоді оштрафували

Нагадаємо також, що Громадська організація «Інститут масової інформації» провела дослідження у 10 регіонах України для оцінки уникання засобами масової інформації мови ворожнечі в новинах, та виявив що лідерами в використанні мови ворожнечі є ЗМІ Одеси та Львова. 

На півдні України юристи та психолог проєкту «Клініка прав людини» станом на травень 2020 року надали понад 120 безкоштовних консультацій щодо прав людини. До фахівців проєкту звернулися люди, які живуть з ВІЛ/СНІД, їх рідні та близькі (60% від загальної кількості), представники ЛГБТ-спільноти (17%) та журналісти, чиї права були порушені професійної діяльності (7%).

Поділитися