26 лютого 2021 р. 11:49

Колишньому прокурору з Одеси оголосили підозру через будівництво казарм на Донеччині

Колишньому прокурору з Одеси оголосили підозру через будівництво казарм на Донеччині

Слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Краматорську 25 лютого повідомили про підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, а також у видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, підприємцю з Одеси та директорам двох підприємств.

Як стверджують слідчі, встановлено, що підприємець з міста Одеса, бувши засновником декількох фірм, вирішив привласнити бюджетні гроші та залучив до своєї злочинної схеми власну дружину і свого знайомого – директорів пов’язаних з будівництвом підприємств.

Починаючи з 2018 року, ділки укладали договори з будівництва казарм, складали та видавали до оплати замовнику завідомо неправдиві первинні облікові документи (акти приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат), та надалі отримували безготівкові бюджетні кошти на банківські рахунки очолюваних ними фірм.

Слідством встановлено близько 20 фактів завищення обсягів фактично виконаних будівельних робіт у звітності та бухгалтерських документах, а також вартості використаних під час будівництва матеріалів.

За даними досудового розслідування, у період з вересня 2018 року по червень 2019 року особи протиправно заволоділи понад 11,4 млн грн державних коштів, які вони отримали як оплату за начебто виконані будівельні роботи та використані матеріали.

У разі доведення вини підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Як повідомили у пресцентрі Міністерства внутрішніх справ, наприкінці грудня минулого року цим особам в іншому кримінальному провадженні було повідомлено про підозру у привласненні понад трьох мільйонів гривень під час будівництва казарм у м. Бахмут. 

Тож вочевидь йдеться про компанію, яка зараз називається Товариство з обмеженою відповідальністю "Проект-Актів", а до 2019 року називалося приватне підприємство "Проект-Актів". Саме її посадові особи фігурують у справах про казарми в Бахмуті

Зараз єдиним бенефіціарним власником реорганізованого підприємства, згідно з даними Міністерства юстиції є сумчанка Марина Хоба, а от у 2018 році приватне підприємство заснували киянин Сергій Лисиця, та одесит Ігор Папуша. Останній колись був військовим прокурором Південного регіону та став співвласником цього підприємства саме у 2018 році. Директором ПП актив у 2018 році була Дана Лисиця.

Зазначимо, що компанія також фігурує у справі про привласнення коштів під час будівництва казарм в Чорноморську

Разом з нею також фігурує ТОВ «Будівельна компанія "Легенда"», співзасновником якої є Сергій Лисиця. 

Для кращого перегляду відкрийте зображення у "новому вікні" 

Нагадаємо, в березні минулого року військова прокуратура Південного регіону України повідомила, що підозрює службових осіб Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління зловживали службовим становищем в інтересах суб’єктів господарювання, з метою отримання неправомірної вигоди.

У 2019 році співробітники Південного офісу Держаудитслужби перевірили фінансову діяльність Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України при будівництві військових містечок в Одеській області, а також в Миколаєві і Очакові.

В акті перевірки ревізори зафіксували недбалі і непрофесійні дії посадових осіб управління та встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат державних коштів на загальну суму 48 мільйонів 500 тисяч гривень.

Перевіряли, зокрема, ремонтно-будівельні роботи за 2017-2018 роки у військових містечках в Миколаєві і Очакові, а також в Одеській області: в Подільську, смт. Чорноморське та військовому містечку Дачне-2.

В результаті аудитори з'ясували, що військові платили підрядникам за ще незакінчені роботи. При цьому підрядники завищували вартість цих робіт.

Поділитися