13 березня 2021 р. 15:37

Без конкурсу, але з переплатою: одеська лікарня викупила апарат УЗД у підприємиці на 80 тисяч дорожче

Без конкурсу, але з переплатою: одеська лікарня викупила апарат УЗД у підприємиці на 80 тисяч дорожче

Міська лікарня №8 Одеської міської ради без конкурсу (у рамках боротьби з коронавірусною інфекцією) купила апарат ультразвукової діагностики. Ціна за договором на 80 тисяч гривень вище за ціни на апарат, які є у відкритому доступі. У постачальника - підприємиці Олени Посухової - це перший досвід участі у державних закупівлях. 

Види діяльності, які вказала підприємиця, включають бухгалтерські послуги і медичну практику. 

Апарат ультразвукової діагностики MyLab 70 вирішили придбати для лікарні 11 лютого.



Як свідчать дані публічного модуля аналітики Bi Prozorro, це перший договір з підприємицею Оленою Посуховою.


Ціна за договором - 964 тисяч гривень. Водночас, такі апарати можна найти дешевше. Постачальники часто пропонують при купівлі безкоштовну доставку та навчання персоналу.


А за умовами договору з пані Оленою, продавець транспортування товару не здійснює, покупець має право ввести обладнання в експлуатацію самотужки та не надає навчання.

Судячи з даних платформи clarity-project, пані Олена 35-річна підприємиця.

За даними аналітичної платформи YouControl, вона працює три роки і три місяці, основний вид її діяльності "Надання в оренду інших машин, установок та товарів н. в. і. у". Також вона вказала "Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту, консультування з питань оподаткування", "Загальну медичну практику" і "Оптову торгівлю іншими товарами господарського призначення". 

Чоловік підприємиці, що поставить апарат УЗД у лікарню - колишній головний державний аудитор у Південному офісі Держаудитслужби. 

Нет описания.

Контактною особою постачальника у тендері вказано пані Олену Книжник. Ми зателефонували їй, щоб дізнатися, як лікарня знайшла цього постачальника і чому обрали саме її. 

До речі, Олена Євгенівна Книжник - це фізична особа-підприємець, яка надає консультаційні послуги багатьом розпорядникам бюджетних коштів. У цілому, "консультативних послуг" вона надає одеським медичним закладам на 825 тисяч гривень. 

Як ми вже писали раніше, функції закупівель в організації може виконувати як тендерний комітет, так і уповноважена особа, однак уповноваженою особою може бути лише – «службова, посадова та інша фізична особа замовника, визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі згідно із Законом України "Про публічні закупівлі"  на підставі власного розпорядчого рішення або трудового договору (контракту)». 

У телефонній розмові пані Олена Книжник повідомила, що вона взагалі не в курсі, чому купується такий апарат, чому у цього постачальника і за такою ціною. Всі питання порадила задавати головному лікарю Міської лікарні №8, бо сама вона "лише вводить дані у систему. Однак телефони лікарні, вказаний на Єдиному медичному порталі міста Одеси та на аналітичній платформі YouControl, так само як стаціонарний телефон, вказаний у закупівлі, а також телефони вказані на сторінці лікарні у Фейсбуці не відповідають. Не відповідають телефони приймальної головного лікаря і заступника головного лікаря з економічних питань. 

Свої питання ми направили до лікарні у інформаційному запиті, але відповіді у встановлений строк не отримали, тому подали запит повторно на адресу міської ради. 

Ми додзвонились до постачальниці, Олени Посухової, поставили питання їй, щодо того, як її знайшов покупець. Пані Олена відповіла "через знайомих". Також підприємиця розповіла, що медичною технікою не торгує, а вказаний апарат придбала для себе з метою подальшого надання медичних послуг. Однак послуги УЗД у неї "не пішли" і вона вирішила продати апарат, тож запропонувала його лікарні.  

"Апарат абсолютно новий. Я хотіла розпочати бізнес, подала документи і орендувала приміщення у восьмій лікарні. Але почалася пандемія коронавірусу і надавати послуги я не могла. Лікарня для своїх потреб вирішила цей апарат у мене придбати", - розповіла підприємиця. 

Авторка: Олена Кравченко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань.

Поділитися