29 червня 2021 р. 22:06

Апеляційний суд відмовив у поверненні прокурорам обвинувального акту щодо директора ізмаїльського дитбудинку

Апеляційний суд відмовив у поверненні прокурорам обвинувального акту щодо директора ізмаїльського дитбудинку

Одеський апеляційний суд відмовився повертати прокурорам обвинувальний акт щодо директора місцевого спеціалізованого будинку дитини Віктора Проценка, якого підозрюють у сексуальному насильстві та розбещенні вихованців. 

Про це повідомила адвокатка потерпілої сторони Любов Корецька, пише Суспільне.

Колегія суддів на чолі з суддею Русланом Котелевським, Олександром Толкаченком та Григорієм Колесніковим погодила апеляційну скаргу прокуратури Ізмаїльської окружної прокуратури та скасувала рішення місцевого суду, який повернув обвинувальний акт на доопрацювання прокурорам. Відповідне рішення колегія ухвалила 29 червня на закритому засіданні. Водночас судді оголосили лише резолютивну частину. Аргументація рішення буде відома після його оприлюднення.

Рішення про повернення обвинувального акту Ізмаїльський міськрайонний суд ухвалив 26 травня. Основною причиною стало те, що потерпілі не з'являються на засідання. Суд неодноразово вживав заходи щодо вручення повісток, але чи доходили вони – невідомо. В обвинувальному акті вказана адреса Ізмаїльського спеціалізованого будинку дитини, де потерпілі проживали раніше. Однак троє потерпілих покинули заклад в грудні та листопаді 2020 року. Тому наразі встановити місце перебування неможливо, що позбавляє суд можливості викликати потерпілих та почати розгляд справи по суті. Крім цього, в обвинувальному акті невірно зазначені анкетні відомості однієї дитини.

Про повернення обвинувального акту клопотали обвинувачений Віктор Проценко та його захисники – Людмила Чемоширянова та Тетяна Шевченко. На їхню думку, обвинувальний акт не відповідає вимогам Кримінально-процесуального кодексу. Після його дослідження суддя В'ячеслав Швець погодився з такою думкою та задовольнив клопотання адвокатів. У ньому нібито "не в повному обсязі зазначені обставини кримінального правопорушення та формулювання обвинувачення".

За словами адвокатки потерпілої сторони Любові Корецької, причиною того, що сторона обвинувачення не може знайти потерпілих, є таємниця всиновлення, бо двох дітей всиновили. Третю дитину, інтереси якої вона представляє, передали на виховання в сім'ю, тому на неї таємниця всиновлення чи зміна прізвища та по-батькові не діють.

Як повідомляв раніше ІзбірКом, адвокати розшукують законних представників двох потерпілих дітей у кримінальній справі про ймовірне розбещення неповнолітніх у Ізмаїльському спеціалізованому будинку дитини. 

На початку вересня 2020 року поліція почала розслідувати ймовірне розбещення неповнолітніх у дитячому будинку в Ізмаїлі. Підозрюваною особою у кримінальному провадженні є керівник будинку дитини. За інформацією Ізмаїльського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД), тоді ж за зверненням тимчасово виконуючої обов’язки генерального директора цього закладу Центр залучив трьох адвокатів для представництва інтересів трьох потерпілих малолітніх дітей. Однак у грудні минулого року всі адвокати втратили зв’язок з потерпілими.

Прокурори Ізмаїльської місцевої прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно директора спеціалізованого будинку дитини на Одещині, підозрюваного у сексуальному насильстві та розбещенні малолітніх.

Раніше суд взяв під варту директора спеціалізованого будинку дитини в Ізмаїлі, підозрюваного у сексуальному насильстві та розбещенні малолітніх.

Поділитися