20 лютого 2021 р. 13:34

Апеляційна палата пом’якшила покарання судді, обвинуваченому у хабарництві

Апеляційна палата пом’якшила покарання судді, обвинуваченому у хабарництві

19 лютого Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розглянула апеляційні скарги захисників обвинуваченого судді на вирок Вищого антикорупційного суду від 22.07.2020 та пом’якшила покарання до п’яти років позбавлення волі.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

У повідомленні зазначається: "За наслідками судового розгляду суд частково задовольнив апеляційні скарги захисників та пом’якшив призначене обвинуваченому покарання з семи до п’яти років позбавлення волі. В іншій частині вирок залишено без змін. Рішення набрало законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржено в касаційному порядку до Верховного Суду протягом трьох місяців".

Суддю Малиновського суду Одеси Анатолія Целуха визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України "Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою". Судді призначили покарання у виді позбавлення волі строком на сім років із позбавленням права обіймати посаду судді та будь-які посади у правоохоронних органах на три роки, із конфіскацією всього його майна.

Анатолія Целуха СБУ затримала на хабарі наприкінці березня 2019 року. Оперативники спецслужби встановили, що в провадженні судді з 2017 року перебувала позовна заява жителя Одеси до одного з акціонерних підприємств про визнання недійсним рішення про виділення житлової квартири.

Справа не розглядалася по суті більше ніж півтора року, через що реальний власниця житла не могла розпоряджатися своєю приватизованою квартирою. У лютому 2019-го власниця квартири звернулася до Малиновського районного суду Одеси з позовом про відвід судді.

Співробітники СБУ задокументували, що в березні в приватній бесіді суддя висунув вимогу про сплату неправомірної вигоди в розмірі 2,5 тис. доларів. Саме під час одержання всієї суми його і затримали.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя 11 квітня 2019 року розглянула клопотання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького про тимчасове відсторонення судді Малиновського районного суду міста Одеси Анатолія Целуха від правосуддя в зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності на строк до двох місяців. Незабаром Целух подав у відставку з посади судді.

Целух став підозрюваним у справі про хабарництво, він "засвітився" у ЗМІ після того, як фактично визнав російське громадянство у жительки тимчасово анексованого Криму. Це сталося у 2017 році. Адвокатка жінки Юлія Лісова заявила, що суддя вирішив, що нібито існуюче у кримчан подвійне громадянство є перешкодою в доступі до правосуддя, а потім залишив заяву про встановлення факту народження дитини без розгляду в зв'язку з тим, що до заяви не додано відмову РАГСу про реєстрацію дитини.

Поділитися