11 липня 2021 р. 14:35

Антимонопольний комітет оштрафував учасників публічних закупівель у Білгороді-Дністровському майже на півмільйона

Антимонопольний комітет оштрафував учасників публічних закупівель у Білгороді-Дністровському майже на півмільйона

Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило антиконкурентні узгоджені дії між фізичними особами – підприємцями, що спотворили результатів 8 відкритих торгів на закупівлю продуктів харчування для закладів освіти , проведених управлінням освіти, сім’ї, молоді та спорту Білгород-Дністровської міської ради у 2019 році. Відповідна інформація розміщена на сторінці відділення у мережі Facebook. 

За даними АМКУ, відповідачі не конкурували, а співпрацювали між собою та не були зацікавлені у забезпечені об’єктивності процедури обрання замовником переможця.

Частиною першою статті 5 Закону України «Про захист економічної конкуренції» передбачено, що узгодженими діями є укладення суб’єктами господарювання угод у будь-якій формі, прийняття об’єднаннями рішень у будь-якій формі, а також будь-яка інша погоджена конкурентна поведінка (діяльність, бездіяльність) суб’єктів господарювання. Крім того, частиною другою зазначеної статті встановлено, що особи, які чинять або мають намір чинити узгоджені дії, є учасниками узгоджених дій, підкреслили в АМКУ.

Співробітники відділення визнали дії вище згаданих ФОПів порушенням, передбаченим п. 1 ст. 50, п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону України "Про захист економічної конкуренції", у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів. На порушників накладено штраф на загальну суму близько 405,2 тис. грн.

Нагадаємо, Господарський суд Одеської області відмовив товариству з обмеженою відповідальністю "Стройсервіс-Юг", яке  вимагало скасування штрафів, накладених на неї та ще дві компанії за спотворення результатів торгів, загальною сумою в 476 тисяч гривень.

Касаційний господарський суд Верховного Суду України прийняв до розгляду позов Антимонопольного комітету України до виконавчого комітету Одеської міської ради.

Раніше Верховний суд України залишив без розгляду касаційну скаргу виконавчого комітету Одеської міської ради до Антимонопольного комітету України, який був зобов'язаний передбачити можливість заїзду вантажного автотранспорту в Одеський морський порт без споживання платних послуг ТОВ «Євротермінал».

Управління дорожнього господарства Одеської міської ради скасувало результати торгів по вибору підрядника для капітального ремонту вул. Толбухіна (на ділянці від вул. Петрашевського до вул. Чубаївської).

Антимонопольний комітет України на засіданні прийняв рішення у справах про порушення, що полягали у придбанні компанією «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság» (Угорщина, м. Вечеш) двох українських компаній - ПП «Київшляхбуд» (м. Київ) та ТОВ «Ростдорстрой» (м. Одеса) без отримання дозволів на концентрації. 

Тільки влада Києва та Харкова у 2021 році виділяє гроші на соціальний захист. На цю сферу громади в першому кварталі витратили 7,81% та 2,9% бюджетів відповідно. Кошти пішли на допомогу вразливим верствам населення, пільговий проїзд у транспорті, харчування школярів з багатодітних родин.

Поділитися