18 жовтня 2021 р. 13:22

Антикорупційний суд виправдав колишнього міністра інфраструктури у справі про портові збори

Антикорупційний суд виправдав колишнього міністра інфраструктури у справі про портові збори

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду України 18 жовтня оголосила вирок колишньому міністру інфраструктури України, яким експосадовця визнано невинуватим у виданні службовою особою нормативно-правового акту, а саме рішення про зменшення портового (адміністративного) збору, яке призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 мільйона гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Прокурор не погоджується з виправдувальним вироком та оскаржить його у суді апеляційної інстанції.

Як вже повідомлялось, колишній міністр видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, за ствердженням обвинувачення,  один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада України, а не міністр. До того ж, Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про це Мінфін неодноразово інформував міністра інфраструктури.

У підсумку рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

Дії колишнього посадовця кваліфіковані за ч. 2 ст. 211 КК України («Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах»).

Поділитися