18 травня 2021 р. 19:24

Антикорупційний суд продовжив обов'язки «королю одеської контрабанди»

Антикорупційний суд продовжив обов'язки «королю одеської контрабанди»

Вищий антикорупційний суд продовжив до 13 липня строк дії обов'язків, покладених на бізнесмена Вадима Альперіна, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в організації зловживань на митниці, створенні та очолюванні злочинної організації.

Таке рішення 13 травня ухвалив слідчий суддя ВАКС Сергій Мойсак, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання прокурора про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного - задовольнити. Продовжити щодо підозрюваного (Вадима Альперіна – ред.) строк дії покладених на нього обов'язків. Строк дії ухвали встановити до 13 липня, включно», – йдеться в рішенні.

Раніше Вищий антикорупційний суд продовжив до 13 липня дію обов'язків «правій руці» бізнесмена Вадима Альперіна Олегу Себову, якого Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в участі у злочинній організації Альперіна та організації зловживань на митниці.

Одеський бізнесмен Вадим Альперін, якого в засобах масової інформації називають "королем одеської контрабанди", звернувся  до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до Державної міграційної служби України, Головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області.

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду не задовольнив клопотання сторони захисту про зміну запобіжного заходу одеському бізнесменові Вадиму Альперіну.

Вадим Альперін обвинувачується в масштабних порушеннях митного законодавства. У 2019 році про розшук цього бізнесмена оголошував особисто президент України Володимир Зеленський. 

Генеральна прокуратура України в липні 2018 року скерувала до суду справу бізнесмена-одесита Вадима Альперіна, який пропонував детективу Національного антикорупційного бюро України хабар в розмірі 800 тис доларів США.

У травні того ж року НАБУ заявило про завершення досудового розслідування та відкрило матеріали справи.

У четвер, 30 листопада 2017 року, за клопотанням прокуратури бізнесменові, який намагався дати 800 тис. доларів США хабара детективу Національного антикорупційного бюро України, було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 20 млн грн. Підозрюваного взяли під варту в залі суду до сплати визначеного судом розміру застави.

В серпні 2017 року співробітники внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби разом з представниками прокуратури фактично штурмом взяли бізнес-центр «Сонячний» в Одесі, відомий як штаб-квартира відомого бізнесмена Вадима Альперіна. Прес-служба ДФС тоді повідомила, що під час обшуків «вилучено печатки підприємств нерезидентів, реквізити яких використовувалися для прикриття протиправної діяльності, документи та інші носії інформації».

За інформацією силовиків, штурм штаб-квартири почався після затримання на Київській митниці семи контейнерів з тканинами, які належали одній з компаній, що входить в бізнес-групу Вадима Альперіна. Контейнери розвантажили в Одесі, а потім відправили на митний склад Київської митниці. При спробі розмитнити вантаж шляхом підміни кодів УКТ ЗЕД та заниження митної вартості контейнери були заарештовані. І після цього прокуратура і внутрішня безпека ДФС нагрянули в офіс Альперина, де і фабрикувались документи на вантаж.

Поділитися