14 квітня 2021 р. 20:27

Антикорсуд вчергове відклав підготовче засідання у справі Труханова по «Краяну»

Антикорсуд вчергове відклав підготовче засідання у справі Труханова по «Краяну»

Вищий антикорупційний суд вдруге відклав підготовче судове засідання у резонансній справі про придбання за завищеною ціною адміністративної будівлі заводу «Краян», за якою одним з обвинувачених є одеський міський голова Геннадій Труханов.

Засідання не відбулося через неявку кількох адвокатів та коронавірусну хворобу захисника В'ячеслава Вінчковського, інформує судовий кореспондент ІзбірКому

Усі обвинувачені брали участь у засіданні 14 квітня через відеоконференцзв’язок з Приморського райсуду Одеси. Але засідання суд був змушений відкласти, бо обов’язкова участь адвокатів фігурантів Ігоря Кравченка та Петра Загодіренка, яких обвинувачують у особливо тяжкому злочині. 

Попереднє підготовче засідання 31 березня також не відбулося, зокрема через відпустку захисника. Окрім того, обвинувачений Кравченко не з'явився на минуле судове засідання, бо був на самоізоляції через коронавірусну хворобу. Суд встановив, що він не звертався до лікаря. Колегія також наголосила: відповідно до Постанови Кабміну мав би це зробити. Зрештою, судді визнали причину його неявки поважною. 

Як повідомили адвокати, Лисенко після операції вважає, що в нього слабкий імунітет, тому не хоче наражатися на небезпеку і просить дозволити йому вмикатися в засідання через відеоконференцію з його особистого кабінету. Аналогічний дозвіл хотів отримати і адвокат Коротюк. Проте колегія суддів не пішла на це, оскільки в кримінальному провадженні ще не дозволена система, через яку адвокати хочуть вмикатись. На їх переконання, ця система може не забезпечити належну якість зображення та гласність процесу.

Між іншим, через це в засіданні прокурор САП Валентин Мусіяка клопотав залучити адвокатів з Центру безоплатної правової допомоги і звернутись до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури щодо неявки захисників Лисенка та Коротюка. Проте суд йому відмовив і вирішив розібратися на наступному засіданні, чи були причини неявок поважними. Фактично обвинуваченим надали час, аби ті вирішили, які адвокати їх зрештою захищатимуть.

Антикорсуд фактично має розглядати справу «Краяну» спочатку і взятися за первісний обвинувальний акт, за яким фігурантів обвинувачують в завданні 185 мільйонів гривень збитків бюджету Одеси. Так, як Апеляційна палата Антикорсуду скасувала виправдувальний вирок і повернула матеріали справи на первинну стадію, коли первісний обвинувальний акт зайшов до Малиновського районного суду Одеси.

Проте прокурор Валентин Мусіяка в ексклюзивному коментарі ІзбірКому наголосив, що позиція обвинувачення не змінилась: САП прохатиме про дослідження зміненого обвинувального акту, за яким розмір збитків - 92 мільйони гривень. Рішення АП ВАКСУ стосувалось кримінального провадження в цілому, в якому було навесні 2019 року змінене обвинувачення.

Варто додати, що прокурор просив суд не розглядати цивільний позов, за яким 185 мільйонів гривень мали стягнути на користь Одеської міськради. 

"Ми змінили обвинувачення в тій частині, що кошти перераховані понад ринкову вартість приміщення, тобто понад 92 мільйони гривень. Ці кошти наразі арештовані АРМою. Якщо буде обвинувальний вирок, вони у будь-якому разі повернуться до бюджету, і шкода буде відшкодована. При виправдувальному вироку сенсу немає розглядати позов, його все одно не задовольнять. Тому наразі немає сенсу подавати позов", - аргументував прокурор Мусіяка для ІзбірКому

Окрім того, сьогодні ВАКС в той самий час мав провести підготовче засідання у справі стосовно, за версією слідства, організаторів корупційної афери щодо купівлі заводу-банкроту «Краян»: екснардепа Олександра Дубового, чинного депутата Одеської облради Олександра Бабенка та колишнього депутата Кілійської райради Анатолія Коломійця. Проте через неявку захисників його також не провели і перенесли на 24 травня. Цікаво, що адвокат Бабенка Ігор Кравченко не з’явився на це засідання, бо був на засіданні по старих фігурантах на чолі з Трухановим, оскільки є обвинуваченим. Слідство переконане: він виконавець, який захищає організатора корупційної схеми. 

Прокурор Мусіяка також розповів, що САП планує прохати суд про об’єднання обох проваджень. За процедурою таке клопотання заявляють, коли якась зі справ вже слухається по суті. За словами прокурора, об’єднати провадження і розглядати їх одночасно в суді варто б, оскільки «це єдина картинка вчинення злочину, який інкримінується виконавцям та організаторам». 

У лютому цього року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України задовольнила скаргу прокурора на вирок Малиновського суду Одеси, який виправдав Одеського міського голову та інших фігурантів справи про придбання будівлі заводу «Краян» за завищеною ціною.

Пізніше таке рішення пояснили суперечностями і взаємовиключеннями у висновках Малиновського суду, а саме: чи у діях обвинувачених відсутній склад злочину, чи стороною обвинувачення не доведено, що вартість приміщення була завищена.

У січні цього року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду виділила в окреме провадження матеріали справи про купівлю адміністративної будівлі колишнього заводу «Краян» стосовно обвинуваченої оцінювачки Галини Богданової за станом здоров'я.

Нагадаємо, в грудні 2020 року судові дебати у резонансній справі міського голови Одеси Геннадія Труханова щодо «Краяну» знову зірвалися через неявку обвинуваченої оцінювачки Галини Богданової.

У січні того року детективи Національного бюро за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили про підозру чотирьом громадянам в участі у схемі заволодіння 92 мільйонами гривень місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ «ХК "Краян"».

Новими підозрюваними виявилися колишній депутат Кілійської районної ради Анатолій Коломієць, депутат Одеської обласної ради Олег Бабєнко та колишній народний депутат Олександр Дубовийа також колишня помічниця міського голови Одеси, за часи, коли він був народним депутатом, Олена Попова. Зазначимо, що останню оголосили в міжнародний розшук.   

У березні 2019 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура звинуватила Одеський муніципалітет в тому, що за рік він не вжив жодних зусиль для стягнення з товариства «Девелопмент Еліт» частини коштів, сплачених за будівлю колишнього заводу «Краян», які не були заарештовані.

Справа в тому, що 9 січня 2018 для можливості обґрунтування ТОВ «Девелопмент Еліт» клопотань про скасування арешту з коштів в сумі 185 млн грн, які фактично були перераховані за будівлю заводу, між Одеською міською радою та вказаним товариством було укладено договір про зміни. У відповідно до яких вартість основного договору була змінена майже вдвічі - з 185 млн грн на 90 млн грн, а переплачені кошти в сумі 95 млн грн продавець повинен повернути в бюджет протягом 14 днів.

В жовтні 2018 року до Малиновського районного суду міста Одеси скеровано обвинувальний акт стосовно восьми осіб – виконавців схеми, серед яких — чинний міський голова Одеси. Суд розглядав справу безпрецедентними темпами для української правосудної системи, та врешті-решт майже всі докази, надані стороною обвинувачення, судом не були враховані під час винесення виправдувального вироку, посилаючись на їх недопустимість.

Розслідування цієї справи детективи НАБУ здійснюють з листопада 2016 року. 

Слідство наполягає, що Одеський міський голова у період з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 92 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. В подальшому сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області. 

Катерина Петренко
ФОТО: Катерина Петренко

Поділитися