16 квітня 2021 р. 18:17

Адвокати Стерненка намагалися відвести суддю, який випустив його з СІЗО

Адвокати Стерненка намагалися відвести суддю, який випустив його з СІЗО

Адвокати ексактивістів одеського «Правого сектора» Сергія Стерненка і Руслана Демчука вимагали відводу судді, який розглядав їхню апеляційну скаргу 16 квітня. 

Свою позицію активісти та їхній захист пояснювали тим, що суддя обрав для них домашній арешт, а не відпустив під зобов'язання, повідомляє "Пушкинська".   

На думку Сергія Стерненка, неупередженість судді викликає сумніви, тому що мотивувальної частині в рішенні судді немає. Адвокати Стерненка і Демчука просять виправдати своїх підзахисних і закрити справу - через відсутність складу злочину і його недоведеність.

Адвокати ексактивістів вважають, що вирок підзахисним - незаконний, необґрунтований і несправедливий. При цьому висновки судді Приморського суду Віктора Попревича суперечать тому, що було насправді. Крім того, з доказами в справі нібито все погано: частину доказів не можна було використовувати в процесі, а частину - взагалі сфабрикували.

Показання потерпілого, на той момент депутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербіча, захист теж визнав суперечливими. Щербіч нібито плутався в хронології та обставинах власного викрадення. До того ж нібито немає жодних доказів, крім слів самого потерпілого, що Стерненко і Демчук викрали майна на 330 гривень. У той же час цей момент дозволив слідству говорити про розбій.

До висновків експертів, які досліджували вилучений у Стерненка пістолет, у адвокатів теж було багато питань. Експертизу вони назвали неприпустимим доказом.

Прокуратура теж подала апеляційну скаргу на рішення судді Попревича. Правда, прокурорка Анна Коломийчук була куди менш багатослівна, ніж адвокати. Вона просила скасувати вирок Приморського суду і винести новий, але вже виправлений і доповнений.

Суддя Попревич, наприклад, не став карати Стерненка і Демчука за викрадення Щербіча - п'ятирічні терміни притягнення до відповідальності за статтею 146-ї Кримінального кодексу минули. Прокурорка Анна Коломийчук заявила, що це порушення процедури: спочатку все-таки потрібно озвучити покарання за статтею 146-й, а тільки потім закрити по ній виробництво.

При цьому покарання для Стерненка вона просила залишити колишнім - 7 років і 3 місяці з конфіскацією половини майна. А ось Демчуку покарання прокурорка просила посилити. Коломийчук заявила, що Демчук повинен відсидіти на 8 місяців довше. Він нібито ще не відбув покарання за вироками 2014 року.

Крім того, в прокуратурі вирішили уточнити мотивацію підсудних. Викрали Щербіча нібито з метою змусити відмовитися від депутатських повноважень. Намір вчинити розбій, на думку прокурорів, виник пізніше.

Клопотання захисників Стерненка і Демчука про закриття справи прокурорка просила відхилити. Вина підсудних нібито повністю доведена. 

Нагадаємо, 9 квітня Одеський апеляційний суд пом’якшив запобіжний захід для Сергія Стерненка та Руслана Демчука — їх відправили під цілодобовий домашній арешт. 

Захист Сергія Стерненка подав апеляцію на рішення Приморського районного суду Одеси, який засудив активіста до 7 років і 3 місяців позбавлення волі.

Збитки будівлі Офісу президента, завдані під час акції на підтримку активіста Сергія Стерненка, становлять приблизно 2 млн грн, проте сума може збільшитися.

Акції на підтримку одеського активіста також відбулися 20 березня в Одесі та Харкові. В Одесі активісти зібралися біля СІЗО не тільки щоб висловити підтримку активісту Сергію Стерненку, а й привітати його з днем народження.

Йдеться про справу 2015 року, коли новообраного депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича викрали та катували п'ятеро чоловіків, вимагаючи відмовитися від мандата, який він мав отримати 30 квітня.

8 вересня 2015 року за підозрою у викраденні заарештували Сергія Стерненка, який тоді був лідером одеського «Правого сектора», і його соратника Руслана Демчука. Разом зі Стерненком за підозрою в хуліганстві і насильстві щодо працівника прокуратури був заарештований тодішній лідер одеського "Автомайдану" Євген Резвушкін.

Однак вже 11 вересня Апеляційний суд дозволив Стерненку вийти під заставу в розмірі 60 тис. грн. Цього ж дня гроші на заставу зібрали, і Стерненка, і Демчука звільнили з-під варти.

Поділитися