17 червня 2020 р. 12:14

Застава більш ніж 4 мільйони у справі на 131: посадовцю одеської мерії обрали запобіжний захід

Застава більш ніж 4 мільйони у справі на 131: посадовцю одеської мерії обрали запобіжний захід

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду розглянула клопотання детектива Національного антикоррупційного бюро України та застосувала до директора департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексія Спектора запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 4 мільйони 834,6 тисяч гривень.

Про це повідомили у пресслужбі суду. 

Підозрюваний зобов’язаний внести кошти не пізніше п'яти днів із дня обрання запобіжного заходу, або забезпечити їхнє внесення заставодавцем.

На підозрюваного суд також поклав додаткові обов’язки: не залишати Одеську область без дозволу слідчого, прокурора, суду; прибувати на першу вимогу до детективів НАБУ, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурора або суду; повідомляти детектива НАБУ, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування із зазначеними в ухвалі особами; здати на зберігання детективам НАБУ свій паспорт/паспорти для виїзду за кордон; носити електронний засіб контролю.

Строк дії обов’язків – до 18 серпня включно.

ВІДЕО: hcac.court.gov.ua

Нагадаємо, нещодавно детективи НАБУ за процесуального керівництва САП повідомили трьом посадовцям Одеської міської ради та засновнику приватної компанії про підозру у завданні 131 млн грн шкоди територіальній громаді Одеси. За версією слідства, у 2016 році підозрювані у змові з іншими особами організували схему викупу нерухомості коштом місцевого бюджету за завищеною ціною.

Окрім Олексія Спектора в поле зору правоохоронців потрапили  голова постійної комісії Василь Шкрябай, керівниця юридичного департамента Інна Поповська, а також керівник та засновник комерційної структури «Авіакомпанія Одеса», що продала нерухомість, Андрій Вірченко.  

24 листопада виконком Одеської міської ради вирішив передати цю нерухомість КП «Міське капітальне будівництво».

Нагадаємо також, що судді Апеляційної палаті Вищого антикоррупційного суда 4 червня вкотре відклали розгляд апеляційної скарги на виправдовувальний вирок у справі про купівлю будівлі заводу «Краян» за завищеною ціною, фігурантами якої є Одеській міський голова Генадий Труханов та низка інших посадовців мерії. Причиною відкладення знову стала відсутність обвинувачених та їхніх захисників. Зокрема, не з'явилися депутат Одеської міської ради Василь Шкрябай та керівник департаменту комунальної власності Олексій Спектор. Перший нібито вгледів у себе симптоми коронавірусу та зробив тест. Тому, оскільки поки немає результатів тесту, утримався від відвідування суду. А другий ще перебуває на стаціонарному лікуванні. Також не з'явилися адвокати. 

12 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відклала засідання у справі «Краяну» через заяви сторін про неможливість присутності на засіданні

У квітні Колегія Апеляційної палати Вищого антикорупційного суда також перенесла засідання у справі про скаргу прокурорів на вирок суду, що виправдав Одеського міського голову Геннадія Труханова у справі «Краяну».

Пізніше слідчий суддя Вищого антикорупційного суду 27 квітня відмовив захиснику у зміні запобіжного заходу колишньому народному депутату Олександру Дубовому, підозрюваному у справі одеського заводу «Краян».

А також ВАКС залишив незмінною суму застави для колишнього депутата Кілійського районного ради Одеської області Анатолія Коломійця, якого Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в причетності до розтрати понад 92 мільйонів гривень з одеського бюджету на покупку будівлі колишнього заводу «Краян».

Поділитися