15 жовтня 2020 р. 20:24

В Одесі затримали учасника терористичної організації «Ісламська держава»

В Одесі затримали учасника терористичної організації «Ісламська держава»

Служба безпеки України затримала в Одесі учасника міжнародної терористичної організації «Ісламська держава», який згідно з обліком Генерального секретаріату Інтерполу, перебував у міжнародному розшуку.

Як повідомили у пресцентрі СБУ, оперативники спецслужби отримали інформацію, що на територію нашої держави нелегально прибув громадянин однієї з країн Центральної Азії, який причетний до тероризму. Встановлено, що раніше іноземець пройшов підготовку у таборах терористів на Близькому Сході.

В Україні зловмисник планував організувати транзитне переправлення бойовиків з різних країн до лав «ІД».

Під час спецоперації співробітники СБУ затримали іноземця в Одесі.

На виконання рішення Офісу Генерального прокурора про екстрадицію Службою безпеки України затриманого конвойовано і передано компетентним органам країни його походження.

Ісламська Держава, до 29 червня 2014 року Ісламська держава Іраку та Леванту  — невизнана мусульманська терористична держава (халіфат з 29 червня 2014) і міжнародна терористична, мілітаристська група напрямку салафітський джихадизм.

На березень 2015 року, мала контроль над територією з населенням 10 млн чоловік в Іраку і Сирії, і номінальний контроль над маленькими областями Лівії, Нігерії і провінції Нангархар в східному Афганістані. Група також діє або має філії в інших частинах світу, у тому числі Південній Азії.

Безпосередня попередниця ІДІЛ — угрупування «Ісламська держава Ірак», яка була утворена у 2006 році в Іраку шляхом злиття одинадцяти радикальних ісламістських угрупувань на чолі з місцевим підрозділом «Аль-Каїди».

Починаючи щонайменше з 2004 року, провідна мета групи була заснування Ісламської Суннітської держави. Особливо ІДІЛ прагнув встановити халіфат, Ісламську державу на чолі з халіфом, що є наступником пророка Мухаммеда. У червні 2014 року, ІДІЛ видав документ, в якому зазначається генеалогічне дослідження походження його лідера аль-Багдаді від Мухаммеда. На оголошенні нового халіфату 29 червня організація призначила аль-Багдаді його халіфом. Як халіф, він вимагає відданість усіх набожних мусульман у всьому світі, згідно з ісламською юриспруденцією.

ІДІЛ має на меті розширення свого впливу на всю земну кулю, не рахуючись з людськими жертвами.

Нагадаємо, співробітники Служби безпеки України затримали мешканця Одеської області за підозрою в агітації на користь країни-агресора, та терористичних організацій «Л/ДНР», за допомогою інтернету.

На початку грудня минулого року контррозвідники Служби безпеки України викрили в Одесі антиукраїнського агітатора, який поширював в інтернеті провокаційні матеріали. 

У вересні Служба безпеки України затримала інтернет-агітатора, який поширював інформаційні матеріали антиукраїнського змісту через заборонену в Україні соціальну мережу «Вконтакте».

Раніше прокурори прокуратури Одеської області передали до суду обвинувальний акт щодо 37-річного чоловіка, якого підозрюють у скоєнні злочинів проти основ національної безпеки держави.

Поділитися