25 квітня 2020 р. 13:47

В Одесі кіберполіція викрила "чорних" реєстраторів: зафіксували майже 20 епізодів

В Одесі кіберполіція викрила "чорних" реєстраторів: зафіксували майже 20 епізодів

Співробітники кіберполіції Одеської області спільно зі слідчими поліції Одещини вчора, 24 квітня, викрили державного реєстратора та приватного нотаріуса, які за грошову винагороду, вносили до реєстру нерухомого майна недостовірну інформацію щодо власників та проводили перереєстрацію цього майна з товариства на інших суб’єктів господарювання.

Про це повідомили у департаменті кіберполіції Нацполіції України.

Правоохоронці встановили, що протиправною діяльністю ділки займалися протягом трьох років та причетні до 18 таких кримінальних правопорушень. 

У прокуратурі Одещини розповіли, що, за версією слідства, нотаріус разом з держреєстратором у 2019 році несанкціоновано змінили інформацію, яка оброблюється в автоматизованій системі Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Цими діями спільники позбавили підприємство права приватної власності на вісім об’єктів нерухомого майна, а саме автозаправних станцій в Одесі та області, чим заподіяли законному власнику шкоду у 10 млн гривень.

"На території Одеської області протягом декількох років діяло злочинне угрупування, до складу якого входило близько 10 осіб. Вказані «бізнесмени» мали доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань та називали себе державними реєстраторами. А насправді, за фінансову винагороду банально заходили до Реєстру і творили дива - змінюючи власників підприємств, господарів нерухомого майна на тих осіб, хто давав копійчину", - написав на своїй сторінці у Facebook начальник слідчого управління ГУ НП Одещини Сергій Шайхет.

За його словами, викриті 24 квітня ділки відносяться саме до таких "знахарів".

На даний час їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Київський районий судом Одеси державному реєстратору обрав запобіжний захід - тримання під вартою з правом внесенні застави в сумі 5 мільйонів гривень, приватному нотаріусу - цілодобовий домашній арешт. 

Фото: Сергій Шайхет/Facebook

Нагадаємо, наприкінці минулого року в Одесі правоохоронці затримали держреєстратора, якого підозрюють у шахрайстві з міською нерухомістю.

Поділитися