16 жовтня 2020 р. 19:15

У Татарбунарах невідомі спалили автомобіль адвоката, який співпрацює з Громадським центром правосуддя

У Татарбунарах невідомі спалили автомобіль адвоката, який співпрацює з Громадським центром правосуддя

У ніч на 16 жовтня зловмисники підпалили автомобіль, що належить адвокату, який співпрацює з Громадським центром правосуддя у Татарбунарах щодо надання безоплатної правової допомоги, Олександру Ковпаку.

Як розповів юрист, інцидент трапився вночі на закритій території у дворі приватного будинку, коли родина спала.

«Ми нічого не чули. Вранці встали – автомобіль спалений. Добре, що не було сильного вітру, інакше полум’я перекинулося б на будинок. Я оглянув автівку, у ній розбиті вікна. Припускаю, що зловмисники розбили заднє скло  і вкинули в салон запальну суміш. Крім того, вони відчинили зачинені звечора ворота моєї садиби», - пояснив адвокат.

Зараз триває слідство, на місце було викликано поліцію.

Олександр Ковпак вже тривалий час співпрацює з Громадським центром правосуддя, засновником якого є Одеська обласна організація Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України». Останнім часом у рамках співпраці з Громадським центром правосуддя адвокат постійно здійснює виїзди у сільські населені пункти та надає юридичні консультації місцевим жителям стосовно їх майнових і земельних прав:

«Під час таких зустрічей люди часто скаржаться на неправомірні вчинки та просять допомоги відстояти їх право власності. Ці проблеми дуже гостро стоять зараз у сільській місцевості, де люди почуваються беззахисними та не мають де отримати безкоштовну юридичну допомогу. Тож я не виключаю, що  проникнення до мого домоволодіння та підпал автомобіля спрямовані саме проти моєї діяльності в рамках Громадського центру правосуддя. І, знову ж таки, я не виключаю, що це не остання спроба нападу на мене», - розповів Олександр Ковпак.

Правова радниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова, враховуючи обставини вчиненого злочину, зазначила, що зараз можна говорити про наступну кваліфікацію дій злочинців:

«Це, по-перше, злочин, передбачений статтею 399 Кримінального кодексу України, частиною 2 -  умисне знищення або пошкодження майна захисника чи представника особи у зв'язку з діяльністю, пов'язаною з наданням правової допомоги, вчинені шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом, що карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років. По-друге, це  стаття 400 Кримінального кодексу -  посягання на життя захисника чи представника особи у зв'язку з діяльністю, пов'язаною з наданням правової допомоги, що карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі», - пояснила юристка.

Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» висловлює глибоке занепокоєння ситуацією, що сталася, та вбачає в цьому небезпеку для подальшої діяльності правозахисників у південних районах Одеської області.

«Ми закликаємо правоохоронні органи провести усебічне та прозоре розслідування цього кричущого факту. Крім того, у нас є підстави вбачати у таких діях зловмисників загрозу для правозахисної діяльності, хоча саме наші юристи зараз проводять вкрай важливу та потрібну роботу, допомагаючи селянам вирішувати майнові питання, які не вирішувалися десятиріччями. Тож ми сподіваємося на встановлення винних у цій ситуації та недопущення подальшого свавілля на території регіону», - заявили в Одеському «Комітеті виборців».

Поділитися