17 травня 2020 р. 20:57

Суд залишив у СІЗО сімох учасників бунту в одеській колонії

Суд залишив у СІЗО сімох учасників бунту в одеській колонії

Малиновський райсуд Одеси задовольнив клопотання прокуратури про продовження запобіжного заходу - утримання під вартою семи обвинуваченим, підозрюваним в співучасті в масових заворушеннях у «Південної виправної колонії № 51» в травні 2019 року.

Про це повідомили у пресслужбі суду.

«Колегія суддів Малиновського райсуду Одеси під головуванням Сергія Черевка розглянула клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу семи підсудним у вигляді утримання під вартою строком на 60 діб - до 13 липня 2020 року», - йдеться в повідомленні.

Наступне судове засідання призначене на 10 червня о 13 год. 20 хвилин.

У суді нагадали, що підсудні є учасниками заворушень в «Південної виправної колонії № 51», які відбулися в травні 2019 року.

Як встановило слідство, група засуджених, які повинні були бути переведені 27 травня 2019 року в інші виправні установи, спровокували конфліктну ситуацію. Вони напали на  адміністрацію, також відбулися масові заворушення на території колонії, які привели до блокування роботи установи і завдали матеріальної шкоди державі загальним обсягом понад 1 мільйон гривень.

Сім учасників заворушень підозрюють в дезорганізації роботи ДУ «Південна виправна колонія № 51» і в активній участі в масових заворушеннях, внаслідок яких завдано тілесних ушкоджень 19 потерпілим. 

Нагадаємо, обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно семи підозрюваних у дезорганізації роботи ДУ «Південна виправна колонія № 51» та в активній участі у масових заворушеннях, внаслідок яких 19 осіб зазнали тілесні ушкодження.

Йдеться про інцидент, що стався у травні минулого року, коли незадоволені умовами утримання ув’язнені вчинили бунт. Під час подій постраждали співробітники пенітенціарної установи. Також бунтарі підпалили службовий автомобіль та адміністративну будівлю чергової частини колонії.

Одеська місцева прокуратура № 2 виявила порушення порядку надання в оренду приміщень, розташованих на території ДУ «Південна виправна колонія (№ 51)» в Одесі. 

У квітні Миколаївський апеляційний суд зняв арешт з земельної ділянки на Люстдорфській дорозі в Одесі, яка належить Державі в особі Одеської обласної державної адміністрації та передана у постійне користування державній установі «Південна виправна колонія (№ 51)».

У лютому прокурори обласної прокуратури спільно зі слідчим ГУНП в Одеській області повідомили про підозру семи особам, ймовірно причетним до дезорганізації роботи ДУ «Південна виправна колонія № 51» та умисного знищення майна установи шляхом підпалу. 

Після бунту Міністерство юстиції України вирішило розформувати Південну виправну колонію загального режиму №51. П'ятьох ув'язнених, яких адміністрація установи вважає ініціаторами бунту, вивезли з колонії одними з перших. Останніх ув'язнених вивезли з колонії у липні, після чого її законсервували.  

Поділитися