10 листопада 2020 р. 19:20

Суд обрав запобіжний захід ще одній підозрюваній у справі заволодіння грошима порту «Південний»

Суд обрав запобіжний захід ще одній підозрюваній у справі заволодіння грошима порту «Південний»

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду за клопотанням детектива Національного антикорупційного бюро обрав запобіжний захід одній з підозрюваних в організації корупційної схеми, яка завдала державному підприємству «Морський торговельний порт "Південний"» збитків на суму 47,5 млн гривень, у вигляді застави у розмірі 608,1 тисяч гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

Також на підозрювану покладено процесуальні обов’язки. Зокрема, вона зобов’язана здати до відповідних органів державної влади паспорти та інші документи, які дають право на виїзд з України, носити електронні засоби контролю, прибувати за вимогою до детектива, прокурора або суду; повідомляти слідчого, детектива, прокурора або суд про зміну свого місця проживання або роботи; здати на зберігання паспорт громадянина України для виїзду за кордон; утримуватися від спілкування з підозрюваними та іншими особами.

Найближчим часом слідчим суддею Вищого антикорупційного суду буде розглянуто клопотання детектива про обрання запобіжного заходу ще одному підозрюваному у даному кримінальному провадженні.

Як вже повідомлялось, досудовим розслідуванням встановлено, що один із чинних керівників ДП «МТП "Южний"» разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства та керівником приватної компанії впродовж 2017–2018 років організували схему, через яку держпідприємство незаконно переплатило 47,5 млн гривень при закупівлі товарів.

Посадовці діяли у змові та залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб, що дозволяло їм повністю контролювати весь процес закупівлі – від формування потреби у закупівлі і складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, – а у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми. 
Загалом слідство зафіксувало 29 таких закупівель.

Нагадаємо, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду за клопотаннями детективів Національного антикорупційного бюро України, погодженими прокурором, обрав запобіжні заходи ще шістьом підозрюваним в організації корупційної схеми, яка завдала державному підприємству «Морський торговельний порт "Південний"» збитків на суму 47,5 мільйонів гривень.

Раніше Вищий антикорупційний суд України застосував до першого заступника директора ДП «Морський торговельний порт "Південний"» запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 21 мільйон 20 тисяч гривень.

Детективи Національного антикорупційного бюро викрили 11 осіб на організації корупційної схеми, через яку державне підприємство «Морський торговельний порт "Південний"» зазнало понад 47 мільйонів гривень збитків.  

В квітні 2019 року Кабінет міністрів України перейменував порт «Южний» і відтоді він офіційно називається «Південний». 

Нагадаємо також, що напочатку жовтня детективи НАБУ спільно з СБУ здійснили обшуки за місцем проживання фізичних осіб, офісів низки компаній та інших об'єктів у межах розслідування можливих зловживань, через які ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (засноване Мінінфрастуктури) завдано збитків в особливо великих розмірах.  

Поділитися