17 грудня 2020 р. 12:27

Справу про побиття патрульними водія скерували до суду

Справу про побиття патрульними водія скерували до суду

Слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування стосовно чотирьох працівників Ананьївського відділення поліції Подільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області.

Як повідомили у пресслужбі ДБР, досудовим розслідуванням установлено, що 19 лютого 2018 року працівники патрульної поліції під час несення служби біля с. Ананьїв зупинили водія автомобіля Ford Focus через підозру у керуванні ним автомобіля в стані сп’яніння. Під час виниклого конфлікту патрульні нанесли водію тілесні ушкодження, внаслідок яких він втратив свідомість. Потерпілий був доставлений каретою швидкої медичної допомоги до Ананьївської центральної районної лікарні у вкрай важкому стані з розривом нижнього полюсу лівої нирки. У зв’язку з отриманими травмами лікарі направили його до Одеської обласної клінічної лікарні для надання медичної допомоги.

Під час проходження медичного обстеження лікарем-наркологом в присутності слідчого вказаного відділення поліції проведено медичний огляд потерпілого, під час якого лікар не підтвердив підозри патрульних щодо стану сп`яніння водія. На підставі даного висновку потерпілий мав виїжджати до Одеської обласної клінічної лікарні для проведення операції.

Втім, у слідчого та т.в.о. заступника начальника одного із відділень поліції виник умисел на вчинення катування водія, який перебував у важкому стані, аби повторно відібрати зразки крові та отримати від нього зізнання у тому, що він перебував за кермом у стані сп`яніння. З цією метою вони протягом 2,5 годин із застосуванням насильства утримували потерпілого, що унеможливлювало його виїзд до Одеської обласної клінічної лікарня для надання невідкладної медичної допомоги.

У результаті отриманих тілесних ушкоджень та інших протиправних дій працівників поліції потерпілий визнаний інвалідом 3 групи.

Таким чином:

  • двоє працівників патрульної поліції обвинувачуються у перевищенні службових повноважень працівником правоохоронного органу, тобто умисному вчиненні дій, які явно виходять за межі наданих їм прав чи повноважень, що супроводжувалися насильством, застосуванням спеціальних засобів, а також болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування;
  • слідчий та т.в.о. заступника начальника одного із відділень поліції обвинувачуються у вчиненні катування, тобто умисному заподіянні сильного фізичного болю, фізичного та морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення та інших насильницьких дій з метою примусити потерпілого вчинити дії, що суперечать його волі, у тому числі отримати від нього відомості та визнання.

У разі доведення вини обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Нагадаємо, відповідно до результатів службового розслідування, за порушення службової дисципліни, правил етичної поведінки поліцейських та законності різні види стягнень отримали десятеро працівників територіального відділу поліції, троє з яких – керівники.

Наприкінці липня 29-річний житель Болграду, дізнавшись від правоохоронців, до яких звертався з проханням розшукати зниклих дружину та двох малолітніх дітей, що ті знаходяться в одному з реабілітаційних центрів для жертв домашнього насилля і не хочуть повертатися додому, спровокував конфлікт з поліцейськими через невдоволення отриманою інформацією. В результаті інциденту учасники отримали ушкодження у вигляді саден.

У червні прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох правоохоронців батальйону поліції особливого призначення ГУНП в Одеській області, підозрюваних у перевищенні службових повноважень із застосуванням насильства.

Поділитися